Persoane cu dizabilități au protestat la Cluj față de noul buget al României


Un grup de persoane cu dizabilități a protestat la Cluj-Napoca împotriva proiectului de buget care prevede ca autorităţile locale să susţină integral finanţarea asistenţei sociale. Proteste similare au avut loc și la Timişoara și Alba Iulia

Oamenii cer modificarea proiectului de buget pentru ca plata indemnizaţiilor să fie făcută de la bugetul central și nu din cel al primăriilor.

”Contestăm proiectul de buget pe anul 2019 în condiţiile în care cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi le este alocat buget zero, fiind lăsate pe seama autorităţilor locale. Există riscul ca unele primării să nu aibă bani pentru plăţile aferente persoanelor cu dizabilităţi, de asta ne temen cel mai mult. Cerem modificarea proiectului de buget şi asigurarea cheltuielilor cu asistenţa socială de la bugetul central dar şi înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate pentru programe de inserţie pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, a spus una dintre mămicile participante la protest.

Protestatarii s-au adunat în Piața Unirii și au afișat pencarte cu mesajele: ”Noi suntem românii nevăzuţi”, ”#suntem mulţi”, ”Dizabilitatea la bugetul central”, ”Nu negociem viaţa copiilor noştri”, ”În stradă pentru cei vulnerabili”.

Comentarii Facebook