Percheziții la Cluj, Miercurea Ciuc și București într-un dosar de escrocherie. Infractorii foloseau metoda ”caritas unguresc”



Zeci de polițiști au efectuat, luni dimineață,m 8 percheziții domiciliare și la sediile unor societăți comerciale din Cluj, București și Miercurea Ciuc într-un dosar de înșelăciune și desfășurarea unor activități de creditare specifice instituțiilor financiare, fără respectarea prevederilor legale în domeniu.

Potrivit IGPR, acțiunea a vizat un grup infracțional specializat în săvârșirea de infracțiuni de înșelăciune și în desfășurarea unor activități de creditare specifice instituțiilor financiare, fără respectarea prevederilor legale în domeniu.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate bunuri folosite sau obţinute din activitatea infracţională, respectiv înscrisuri, unități IT, 36.000 de lei şi documente contabile.

Din cercetări a reieșit că, în perioada iunie 2015 – prezent, cele 5 persoane ar fi indus în eroare peste 350 de persoane, din județul Prahova și din județele limitrofe, prin metoda cunoscută sub denumirea de caritas unguresc.

Conform polițiștilor, cei în cauză, prin folosirea unei societăți comerciale înființate în acest scop, prin intermediul căreia încheiau cu victimele așa-zise contracte de asociere în participațiune, s-ar fi angajat față de acestea să le acorde împrumuturi financiare în schimbul achitării unor rate lunare, fără însă ca această activitate de creditare deghizată să fi fost autorizată de Banca Națională a României.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională, estimat până în prezent, este de peste 350.000 de lei.

Cinci persoane bănuite în acest caz au fost duse la Inspectoratului de Poliție Județean Prahova , iar alte 50 vor fi audiate pentru stabilirea situației de fapt.

Oamenii legii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, camătă, delapidare și desfășurarea, fără drept, de activități specifice instituțiilor de credit.

Comentarii Facebook