Percheziții în Cluj! Parchetul European investighează o fraudă de 15 milioane de euro


Parchetul European anchetează o fraudă uriașă, cu proiecte IT.

Un număr de 38 de percheziţii domiciliare au fost efectuate, pe 7 noiembrie, în cadrul a două investigaţii conduse de Parchetul European (EPPO) din Bucureşti, aflate în desfăşurare, privind o presupusă fraudă în valoare de 15 milioane de euro.

Perchezițiile au fost efectuate în mai multe județe, în locații din Bucureşti, Ploieşti, Cluj şi Ialomiţa.

Mai mult, cercetări se fac și în Cipru, Cehia și Malta, precum și în Monaco și Statele Unite, prin cooperare internațională, potrivit unui comunicat EPPO.

Cazul se referă la şase proiecte IT finanţate de Uniunea Europeană, pentru dezvoltarea de soluţii software inovatoare.

Potrivit sursei citate, în perioada 2019-2022, beneficiarii proiectelor au prezentat documente false sau inexacte cu servicii sau servicii supraevaluate care nu au fost niciodată furnizate, precum şi facturi frauduloase pentru achiziţionarea de bunuri, obţinând astfel în mod nejustificat fonduri de la bugetul UE în valoare de cel puţin 15 milioane euro.

Beneficiarii sunt suspectaţi că au creat ulterior circuite financiare interne şi internaţionale frauduloase, pentru a canaliza fondurile în beneficiul propriu, mai precizează EPPO, în comunicatul de presă.

Unele persoane anchetate au fost aduse la biroul EPPO din Bucureşti pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecţi, iar altele vor fi aduse în zilele următoare. Faptele care fac obiectul anchetei ar putea constitui infracţiuni de fraudă şi spălare de bani, mai indică sursa menţionată.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis investigaţii complementare cu privire la aceleaşi fapte.


Comentarii Facebook