Perchezitii DIICOT la Cluj, intr-un dosar cu o evaziune de 20 de milioane de euro


Procurorii DIICOT, sprijiniti informativ de SRI, au efectuat 30 de perchezitii, intre care 4 la Cluj-Napoca, intr-un dosar privind fraudarea bugetului de stat cu 20 de milioane de euro.

Cele 30 de perchezitii s-au facut localitatea Strehaia (13), judetul Hunedoara (9), judetul Cluj (4), municipiul Timisoara (3) si una in judetul Arges, fiind cercetate 34 de persoane sub acuzatiile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani.

"In fapt, se retine ca liderii gruparii, invinuitii Mihai Gheorghe si Mihai Ion au identificat un numar de 50 de societati comerciale, avand cifre semnificative de afaceri si in intelegere cu administratorii acestora, in schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operatiuni comerciale fictive, de livrare marfuri sau prestare servicii, in scopul diminuarii taxelor si impozitelor aferente bugetului de stat.

Membrii gruparii au infiintat in acest scop 5 societati comerciale, tip "fantoma", cu sediul in localitatea Strehaia, acestea acumuland debite  substantiale catre bugetul de stat, constand in TVA si impozit pe profit, datorat  urmare a activitatii infractionale.

Sumele de bani reprezentand contravaloarea acestor operatiuni erau achitate in conturile societatilor comerciale controlate de catre invinuiti, deschise la diverse unitati bancare, de unde erau ridicate imediat in numerar si impartite intre membrii gruparii.

Cu titlu de exemplu, numai pentru 5 dintre societatile comerciale atrase de catre invinuiti s-au facturat marfuri si servicii in valoare totala de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), suma ridicata in numerar de catre invinuitii Mihai Ion si Mihai Fanel Daniel, cu consecinta prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 euro", precizeaza anchetatorii.

Prejudiciul estimat pana la acest moment este de 20.000.000 euro.

Din cele 34 de persoane conduse la audieri, 4 sunt din zona Turda Campia Turzii, unde au avut loc perchezitiile.

Comentarii Facebook