Patru angajati de la Penitenciarul Gherla sunt cercetati in cazul detinutului eliberat "din greseala"

 

Patru angajati ai penitenciarului de la Gherla, inclusiv directorul Vasile Pop, sunt cercetati in cazul detinutului eliberate "din greseala" la finele lunii februarie. Ancheta este condusa de comisia disciplina a Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Pe langa director, mai sunt cercetati de ANP adjunctul cu atributii legate de siguranta detinerii, seful serviciului de evidenta si un angajat din cadrul serviciului, responsabil de intocmirea actelor pentru eliberarea detinutului.

"Detinutul a fost pus in liberate in 25 februarie, in urma unei hotarari judecatoresti ramasa definitiva, data de Judecatoria Gherla, apoi instanta s-a autosesizat si a indreptat eroarea materiala si a emis un nou mandat si detinutul a fost reincarcerat in 19 martie 2010. Acesta era condamnat pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice", a declarat purtatorul de cuvant al Penitenciarului Gherla, Dan Donciu.

Detinutul a fost inchis la Gherla in octombrie 2009 si trebuia sa fie eliberat in 2011. Barbatul a cerut la Judecatoria Gherla sa ii fie redusa pedeapsa cu doua luni pentru ca in perioada 17.12.2006 - 19.02.2007 a fost in arest preventiv. Instanta i-a admis solicitarea, dar din greseala, la tehnoredactare, in loc de 2007 a fost scris anul 2008, astfel ca perioada de detentie i-a fost scurtata cu un an si doua luni.

Dan Donciu a mai spus ca pe langa ancheta derulata de ANP si la nivelul penitenciarului a fost declansata o ancheta interna, care vizeaza o serie de persoane cu functii de conducere.

Presedintele Judecatoriei din Gherla, Ioan Georgiu, a recunoscut ca a fost o eroare materiale, pe baza careia detinutul a fost eliberat.

"Noi recunoastem aceasta eroare, in dosar a fost vorba despre o cerere de scadere a perioadei de detentie, s-a admis aceasta cerere pentru perioada 17.12.2006 pana in 19.02.2007. Dar, din eroare, s-a scris 2008 in loc de 2007. Aceasta eroare a fost corectata din oficiu, a fost citat condamnatul pentru a se indrepta eroarea, s-a solutionat cauza in 19 martie 2010, a fost reincarcerat si s-a prezentat de bunavoie in penitenciar", a declarat Georgiu, citat de realitatea.net.

 

Pe aceeasi tema:

 

Un detinut a fost eliberat de la Penitenciarul Gherla din greseala cu un an inainte de terminarea pedepse

 

Comentarii Facebook