Părintele Boian Aleksandrovici a primit titlul de cetățean de onoare al Clujului


Părintele Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului, a primit din partea președintelui Consiliului Județean Cluj titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj - „Clujean de Onoare”, după liturghia arhierească săvârșită de praznicul Adormirii Maicii Domnului, hramul acestui locaș.

Am fost în Valea Timocului, am văzut ce necazuri au românii de acolo, dar am văzut și rodul strădaniilor sfinției sale părintele Boian de a propovădui limba română. Frații noștri de acolo nu au dreptul la limba maternă în școală sau la biserică, drepturi fundamentale nu sunt recunoscute, deși Serbia este o țară europeană. Biserica părintelui Boian este o oază de românism și un licăr de speranță pentru românii din Valea Timocului. De aceea am decis să-i acordăm acest titlu, azi am bucuria să-i înmânez semnele distinctive și o să-l rog să nu se lase, deoarece nu este singur”, a declarat Horea Uioreanu la înmânarea titlului.

Părintele Aleksandrovici a apreciat gestul autorităților clujene. „Noi suntem români, unii ne spun vlahi sau valahi, dar tot români suntem, și mulțumesc tuturor pentru sprijin și pentru distincțiile acordate”, a declarat proaspătul cetățean de onoare al județului Cluj.

IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, i-a decernat părintelui Aleksandrovici cea mai înaltă distincție a mitropoliei, medalia Crucea Transilvană.

Comentarii Facebook