Părinte din Cluj exasperat: Am plătit o tură de dulapuri la școală, acum să mai plătesc una? De parcă se pun dulapuri de carton”


Fondul clasei reprezintă un subiect intens dezbătut în fiecare an. Există opinii divergente în ceea ce privește contribuțiile financiare ale părinților, iar această dezbatere este accentuată de perspectiva unora că fondul clasei ar putea fi considerat ilegal. Pe de o parte, unii părinți refuză să contribuie financiar, afirmând că au dreptul de a face acest lucru întrucât consideră fondul clasei drept ilegal.

Pe de altă parte, profesorii se confruntă cu dificultăți în desfășurarea cursurilor lor în condiții optime atunci când nu dispun de resursele financiare necesare pentru activitățile de predare. Cu toate că personalul didactic nu este împuternicit să se implice direct în colectarea fondurilor, este esențial ca aceștia să aibă acces la resursele de bază pentru a asigura un mediu educațional adecvat.

În conformitate cu regulamentele existente, cadrele didactice nu au voie să se implice personal în colectarea banilor, dar acest proces poate fi gestionat de către asociațiile de părinți. Este important să existe o colaborare între părinți, profesori și administrația școlii pentru a găsi soluții echitabile și legale pentru asigurarea resurselor necesare desfășurării eficiente a activităților școlare.

O asociație a părinților de la o școală din Gheorgheni adună bani pentru diverse cheltuieli, după ce a achitat montarea de dulapuri pe hol. 

Suma colectată este de 50 de lei. Deși nu toți părinții sunt de acord cu adunarea acestor bani, lumea a trebuit să se supună majorității.

În continuare fondul școlii este o realitate, asociațiile decid că legile nu li se aplică și lor și pun presiune pe părinți să plătească diverse sume. Nu e o sumă mare, dar ce e enervant, e că deja am plătit pentru dulapuri integral la clasa unui copil și atunci am pus doar părinții bani nu toată școala. Acum mai plătesc o tură de dulapuri, de parcă se pun dulapuri de carton”, a relatat un părinte pe o platformă de socializare.

vop7jngq45gc1.webp

Chiar dacă există o nouă lege a învățământului preuniversitar, ce a intrat în vigoare chiar în această lună, regulamentul școlar este cel prin care s-a stabilit, în 2022, că școlile nu mai pot colecta, sub nicio formă, bani de la părinți. Așadar, cu toate că practica este în continuare întâlnită la nivelul școlilor, colectarea de bani de la părinți pentru cunoscutul fond al clasei nu este legală.

Adunarea de bani de la părinți este ilegală

Ordinul Ministrului Educației nr. 4.183/2022 prevede că strângerea de bani pentru  fondul clasei este interzisă.

Cu toate acestea, lucrurile sunt puțin neclare dacă banii sunt adunați de părinți, fără implicarea școlii sau a profesorilor. Aceasta este o scăpare legislativă, pentru că Asociația Părinților poate dona banii către școală.

Așadar s-a găsit o portiță pentru a face legal fondul școlii.

În cazul școlii generale din cartierul Gheorgheni este de menționat că acesta este sub tutela Primăriei Cluj-Napoca, iar conducerea ar putea cere alocarea de bani pentru dulăpioare, fără să fie nevoie de intervenția părinților. 

Având în vedere postarea e mai sus și alți părinți au spus că au fost obligați să cotizeze cu bani, mai ales la creșă.

Pana si la copil de 2 ani ( la cresa) se plateste o taxa de 100 de lei pe luna pentru asociatie. Cica pentru consumabile (pampers trebuie sa ducem noi de acasa separat si mancarea se plateste separat) si pentru spalarea asternuturilor de pat. Sunt 2400 de lei pe luna”.

Pentru cresa sau gradinita este destul necesar sa platesti, pui la dispoziție copiilor anumite materiale, mancare, samd. As lua asta ca fiind un "moft", nu te obliga nimeni sa il duci, alegi tu sa o faci. As asemana-o ca un After School, unde de asemenea plătești. Dar in privința scolii generale ( care e obligatorie si "gratis" ) e fix treaba altuia, in niciun caz al părintelui. Anual se aloca buget pentru educație, problema lor dacă fac ceva cu el sau nu, mutați copilul in alta scoala si ati rezolvat problema. Nu sunt atat de bine informata, dar nu cred ca este măcar legal sa vi se ceara asa ceva (avand in vedere faptul ca nu este legal nici măcar sa se stranga bani pt cadourile profesorilor de anumite sărbători sau "fondul clasei")”.

Comentarii Facebook