Osemintele luptatorului anticomunist, Teodor Susman, au fost gasite in Rachitele


Arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului au descoperit osemintele fostului partizan Teodor Susman, in satul Rachitele, comuna Margau.

Deshumarea de la Rachitele este efectuata de o echipa de arheologi, coordonata de Gheorghe Petrov de la Muzeul National  de Istorie a Transilvaniei din Cluj.

Grupul "Teodor Susman" reprezinta unul dintre cele mai importante repere ale rezistentei anticomuniste romanesti. Denumirea grupului a fost data de familia Susman din Rachitele, care a avut un rol determinant pe tot parcursul evenimentelor desfasurate in zona Muntilor Vladeasa din Apuseni, in perioada 1948 - 1958.

Teodor Susman a fost in anii 40 primar al comunei Rachitele si a fost lider al unui grup de luptatori anticomunisti. Acesta a refuzat sa intre in Partidul Comunist Roman. El a fost prins in munti si executat, desi potrivit documentele oficiale intocmite de comunisti aceasta s-ar fi impuscat singur ca sa nu fie prins. Cei doi fii ai lui teodor Susman au fost arsi de vii.

Comentarii Facebook