Orașul Vizibil 2012. 500 de clopoței au fost legați pe podul Elisabeta - FOTO

 

Orașul Vizibil a ajuns la a treia ediție, iar organizatorii propun pentru acest an expoziții și intervenții artistice în spațiul public. 

 

Lansarea a fost făcută la podul Elisabeta, de lângă Opera Maghiară, pod pe care au fost legați 500 de clopoței și unde Galeria A1 a pus în scenă spectacol de vioară intitulat ”Fuga în pas minor”, avand ca intenție să fie ”o piedică în calea fugii trecătorilor și o ocazie de reconștientizare a unui loc de pasaj”.  

 

Tema centrala a ediției a treia a proiectului este ”Cultura ca sistem de operare”. ”Cultura este modul nostru non-genetic de a ne adapta la mediu. Este sistemul nostru de crezuri si practici care defineste modurile in care operam in diferite situatii. Componentele unui asemenea sistem sunt programe de tipul cum ne comportam la servici sau cum folosim spatiul public. Atunci cand cream extensii noi pentru acest sistem devenim noi insine dezvoltatori, concepand programe care pot deveni cu timpul componente ale comportamentului nostru. Orasului Vizibil 2012 include lucrari care invita la asumarea unei atitudini individuale cu perspectiva de fixare sociala. Lucrarile propun noi moduri de utilizare a spatiului public, noi moduri de interactiune, asumate ca inventii sociale”, precizează organizatorii.

 

Lucrările înscrise în concurs în acest an vor fi jurizate. 

 

Juriul care a selectat lucrările este format din István Szakáts – curator/președinte Fundația AltArt, Mihai Pop – curator/Galeria Plan B, Eugen Pănescu – arhitect/urbanist, Oana Buzatu – expert comunicare/ purtător de cuvânt, Primaria Cluj-Napoca, Alina Banu – expert comunicare, Firma 9. Expoziția a fost precedată de o etapă de prezentare online – pe www.altart.org/orasulvizibil - a propunerilor artistice, etapă în care publicului i s-a oferit ocazia de a comenta și vota proiectele preferate.

Comentarii Facebook