Orange, acuzata ca iradiaza 62 de familii din Someseni

 

Locuitorii de din cartierul Someseni se plang ca sunt iradiati de o statie GSM, de pe strada Copacilor, pe care sunt amplasate 17 antene ale companiei de telefonie mobila Orange.

 

Stalpul a fost amplasat in Someseni in anul 2002 si la inceput au funcionat doar doua sau trei antene. In ultimul an Orange a demontat toate antenele din zona si le-a plasat pe aceasta statie GSM, iar acum numarul lor se ridica la 17.

 

"Cerem reamplasarea acestei statii GSM inafara localitatii, intr-o zona nelocuita. Vecinii deja se plang de dureri de cap, au fost si cazuri de cancer sau tumori. Sunt multi copii mici in zona si eu, ca si mama, cred ca pot sa cer dreptul la sanatatea copiilor mei", a spus Alexandra Salajan (foto centru), unul din locuitorii afectati din cartierului Someseni.

 

Contractul dintre proprietarul terenului pe care este amplasata statia GSM si compania Orange, a fost incheiat in 2002 pe zece ani. Anul acesta, proprietarul a semnat prelungirea contractului, inainte ca primul sa expire, fara acordul vecinilor.

 

"Prima data cand au semnat contractul ni s-a cerut doar acordul verbal si l-am dat pentru ca atunci nu ne-a afectat, insa acum cand l-au prelungit nici macar acordul verbal nu ni l-au cerut. Nu mai suntem deacord de cand s-au montat 17 antene pe stalp. Am solicitat la primarie avizul care s-a dat pentru plasarea antenei si sa vedem daca autorizatia de constructie este valabila, insa am primit doar o adresa, dupa un buletin de analize realizat in 2002, prin care ni se comunica faptul ca radiatiile sunt de 5.000 de ori mai reduse decat limita maxima admisa" a afirmat Virgilius Antonescu (foto stanga), un alt locatar afectat.

 

Oamenii afirma ca nu intentioneaza sa dea in judecata compania de telefonie mobila pentru ca un asemenea proces ar putea dura si zece ani, timp in care sanatatea lor va fi in continuare pusa in pericol. Deputatul Mircea Giurgiu a anuntat ca le va intinde o mana de ajutor si va face o adresa la Ministerul Mediului.

 

"Voi face o adresa ministrului mediului, Laszlo Borbely in care voi anexa si memoriul depus de cele 62 de familii care au de suferit. Sa vina sa constate gradul de iradiere din zona si sa ia masuri", a declarat deputatul Mircea Giurgiu.

 

Parlamentarul clujean mai afirma ca va trimite o adresa si la Primaria municipiului Cluj Napoca pentru a verifica legalitatea contractului dintre proprietarul terenului si compania de telefonie mobila.

 

Vasile Ielciu

Comentarii Facebook