VIDEO - Operatie in premiera europeana la Cluj! O interventie la prostata a putut fi urmarita live in sala de curs cu ochelari 3D la Spitalul Municipal!

Operatia de prostata a putut fi urmarita din sala curs, in premiera europeana cu ochelari 3D in aceasta dimineata la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca (Spitalul Clujana). Interventia robotica, efectuata de un medic din Milano, a fost urmarita live de studenti si medici.

 

Acestia au vizionat 3D interventia chirurgicala de cancer de prostata la care a fost supus un barbat. Cu ochelari 3D la ochi, stand in sala de curs, participantii studenti si medici, au putut vedea interventia robotica efectuata in sala de operatii de medicul Ottavio de Cobelli, din Milano cu ajutorul robotului da Vinci.

 

Ochelarii 3D i-au ajutat pe studenti sa vada fiecare tesut si sa aprecieze mai bine distantele, una dintre conditiile esentiale in cazul operatiilor cu ajutorul robotilor. Operatia a inceput la ora 9.30 si s-a incheiat trei ore mai tarziu, la ora 12.30.

 

"Este o tehnologie de ultima ora si extrem de costisitoare. Cu ochelari 3D , colegii nostri pot urmari ca la cinematograf ce se intampla si pot fi foarte aproape de tot ce face medicul de la consola", a declarat prof Ioan Coman, seful sectiei de Urologie, din cadrul Spitalului Municipal Cluj-Napona.

 

Operatia a fost unul dintre momentele importante ale cursului international organizat in aceste zile la Cluj, la care participa medici din Italia si medici din cadrul sectiei de urologie a spitalului municipal Cluj-Napoca, condusa de prof. Ioan Coman.

 

Interventia a fost facuta cu ajutorul robotului DaVinci, care a costat doua milioane de euro.

Comentarii Facebook