Duminica 25 Septembrie

ONG -ul care se ocupă de relocarea romilor de la Pata Rât a cheltuit 1,3 milioane de euro pe SALARII

 

ONG -ul care a primit fonduri din Norvegia pentru a reloca 35 de familii de romi de la Pata Rât a cheltuit o sumă impresionantă de bani pe salarii.

 

Dacă pentru cele 16 apartamente cumpărate în Cluj și Florești, dar și pentru terenurile pe care se ridică două case (12 apartamente) în Apahida, s-a plătit suma de 1,18 milioane de euro, pentru salarii s-a cheltuit mai mult. 

 

Proiectul R025- 01, cu finanțare norvegiană, a fost în valoare de 3,14 milioane de euro. Interesant este faptul că din valoarea proiectului, suma de 1,37 milioane de euro s-a dus pe salariile celor care conduc proiectul și a echipei de implementare.

 

La acest subcapitol, din suma de 1,37 milioane de euro, 505.879 euro au mers spre ”management team”, adică echipa de conducere, compusă din cinci oameni. Alți 679.382 de euro au fost plățiți către angajații din echipa de implementare, în timp ce 190.986 euro, unor experți, fără să știm cine sunt acești experți și ce anume au făcut ei pentru rromii de la Pata Rât.

 

Un exemplu de cheltueli din acest proiect sunt cele pentru pizza, unde s-au cheltuit 10.000 de euro, adică au fost cumpărate peste 2.500 de bucăți. Pentru mâncare livrată în sistem catering – 12.000 de euro, iar pentru produse de patiserie, alți 3.000 de euro. S-au mai cumpărat bilete sau abonamente, la diferite activități de sport, în valoare de 18.900 de euro. Un alt capitol finanțat generos este cel legat de susținerea conferințelor și seminariilor, care a fost bugetat cu imensa sumă de 90.000 de euro.

 

Zoli Coroian, șeful Asociației Metropolitane, a declarat că trebuiau organizate două seminarii, dar s-a ținut doar unul. Cu toate acestea, oamenii din Apahida, comună limitrofă orașului Cluj Napoca, susțin că nu au fost informați și nici consultați, în momentul în care s-a decis construirea a două case, cu 12 apartamente, destinate relocării rromilor. ”Nu v-am consultat pentru că nu am considerat necesar să facem acest lucru”, le-a spus Gabriela Tonk, managerul de proiect, oamenilor nemulțumiți, conform evz.ro.

 

Din valoarea totală de 3,1 milioane de euro, șefii proiectului au folosit 29.000 de euro, din care Zoli Coroian susține că 45 de rromi au fost ajutați să obțină certificate de naștere, iar alți 300 - acte de identitate temporare. Pentru obținerea unui certificat de naștere se achită suma de 11 lei, iar pentru o carte de identitate provizorie, taxa de un leu. Asta însemnă că din cei 29.000 de euro, adică 130.000 lei, au fost cheltuiți 495 de lei pentru obținerea certificatelor de naștere și alte 300 de lei pentru actele de identitate provizorii. De asemenea, o altă sumă de 20.000 de euro s-a alocat pentru servicii medicale pentru rromi. Directorul Asociației Metropolitane a declarat că nu știe cu exactitate câți rromi au fost tratați medical și nici de ce servicii medicale au beneficiat.

 

Cei care au încasat bani sub formă de salarii, sunt cinci membrii ai „Management team”, respectiv Gabriela Tonk, fost secretar de stat în Ministerul Educației, Eva Incze, Ildiko Dan, Julia Adorjani și Bela Olimpiu Lăcătuș.

 

Din acest proiet au fost ajutați și 19 copii, care au fost duși la școală în satul Cara, o localitate foarte mică, situată la 16 kilometri de Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook