Omul care DIRIJEAZĂ transplanturile din România contestă atacurile lui Emanuel Ungureanu

 

Director Agenţia Naţională de Transplant din România, doctorul Dan Luscalov, contestă atacurile lansate de Emanuel Ungureanu, privind transplantul de care a beneficiat actorul Alexandru Arșinel.

 

Luscalov a prezentat și alți pacienți care au beneficiat de un rinichi la o zi după ce s-au înscris pe lista de aşteptare a ICUTR Cluj.

 

Toţi cei care se adresează ICUTR Cluj sunt trataţi ca pacienţi, nu în funcţie de numele şi renumele lor, pacienţii fiind nevoiţi să respecte reguli şi etape pe care echipa de transplant le aplică tuturor. Oricât ar fi de mare dorinţa unor pacienţi de a se vindeca rapid, se supun unor reguli medicale de compatibilitate. Singurul factor care decide rapiditatea transplantului este compatibilitatea, indiferent de gravitatea bolii. Suntem performanţi, pentru că suntem nebuni. Transplantarea rapidă de la luarea pacienţilor în evidenţă este o realitate cotidiană. Sunt mulţi pacienţi care sunt supuşi intervenţiei de transplant la o zi după ce s-au înscris pe lista de aşteptare, avem pacienţi de 65 sau peste 70 de ani transplantaţi. Primează vârsta biologică, niciodată cea  cronologică. Nu contează cine e pacientul, atâta vreme cât este compatibil cu donatorul”, a spus Dan Luscalov. 

 

El a recunoscut că sunt și care vin de 14 - 16 ori la ICUTR Cluj până când se găsește un donator cu care să fie compatibili. 

 

Cât privește scandalul legat de transplantul lui Alexandru Arşinel, Luscalov a precizat că era în evidențe din luna aprilie și a fost chemat la teste alături de alți pacienți aflați pe listele de așteptare. ”S-a dovedit că Alexandru Arșinel era compatibil cu acest donator și a fost ales. Celălalt rinichi al donatorului din cazul Arşinel a fost transplantat unei paciente de 29 de ani, care mai este încă internată”, a explicat Dan Luscalov. 

 

Despre plângerea penală pe care o va depune în cazul Arșinel președintele Asociației pentru Empatie și Solidaritate ”Claudia Safta”, Emanuel Ungureanu, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant din România, doctorul Dan Luscalov, a spus că nu știe nimic. ”Am văzut că se preconizează o astfel de plângere penală, dar până nu este făcută nu ştim ce subiect are. Deocamdată sunt discuţii”, a precizat Luscalov.

 

Dan Luscalov este în același timp și angajat la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj, fiind subordonat profesorului Mihai Lucan.

 

Mădălin Voicu despre rinichiul primit de Arșinel: E o personalitate și e mai IMPORTANT ca alți români - VIDEO

Comentarii Facebook