Oficial Ministerul Educației: Data examenului de admitere la liceu nu este stabilită clar. Se va lua o decizie și cu liceele vocaționale


UPDATE

Așteptăm de la minister modificarea calendarului și a metodologiei. Au fost multe discuții la grupului de dialog social, cu sindicate, cu asociații de părinți cu profesori care predau specialitățile din care se dau probele la vocațional. Au fost foarte multe variante luate în calcul, propuneri din teritoriu și urmează să se definitiveze. Săptămâna aceasta o să primim toate datele.

Calendarul de admitere în sine nu s-a modificat că în 15 încep probele, dar trebuie să vedem cum se susțin aceste probe, când se susțin, să nu se suprapună cu alte activități. Așteptăm zilele acestea să vină toate precizările aprobate prin ordin de ministrul.

Unii părinți se tem să îi lase copiii. La anumite specializări s-ar putea echivala. La Pedagogic, am discutat cu domnul director Berta că s-a discutat la nivel de Minister că probele de dicție și interpretare ar putea fi înlocuite cu o adeverință de la profesorul de la clasă că pronunță corect, că are ureche muzicală, dar sunt unele la care trebuie să se susțină. de exemplu la vocațional de muzică…

Au fost foarte multe discuții, dacă să vină copiii cu programare, cu distanțare socială, dacă să execute online și comisia să urmărească. Încă nu sunt brute în cuie toate aceste detalii.

Mai este vocaționalul militar , mai este vocaționalul teologic. Când se vor pune de acord cu totul va apărea ordin de ministru.

Examenul este hotărât că va avea loc, cu măsurile de distanțare socială. Acum am trimis un mesaj spre școli să ne spună necesarul de măști. Ministerul de ne va trimite măști. Vom avea câte două măști de profesor pe zi, pentru perioada de examen și de pregptire. Probabil că fiind câte 10 în clasă copiii vor rămâne în școlilelor și nu vor mai fi centre în care să se cupleze. Dar încă nu pot avansa nimic și trebuie să vedem cum au fost gândite lucrurile și cum au fist agreate de toată lumea”, a declarat Marinela Marc, inspectorul general școlar Cluj.

----------------------------

Data la care va începe examenul de admitere la liceu, anunțată de ministrul Educației pentru 15 iunie, nu este bătută în cuie. Data finală va fi anunțată în perioada următoare, când se va decide și ce se întâmplă cu liceele vocaționale. 

Pe site-ul oficial al Ministerului, este postat calendarul admiterii: 15 iunie - Limba și literatura română - probă scrisă;  17 iunie  - Matematica - probă scrisă; 18 iunie - Limba și literatura maternă - probă scrisă.

În 4 mai 2020, ministrul Educației, Monica Anisie, spunea că: ”Decizia este deja luată, şi anume că examenul de Evaluare naţională începe pe data de 15 iunie şi cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie. Pentru învăţământul vocaţional, profesional şi profesional dual, precum şi cele din învăţământul postliceal, vor fi realizate acest examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competenţelor”, a declarat Monica Anisie, la Digi24.

Acum, Cristian Tănase, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației Naționale, a declarat că nu este clară data la care va fi organizat examenul de admitere la liceu. ”Încă nu s-a stabilit oficial care este data la care va fi organizat examenul și nici nu s-a publicat ghidul admiterii. Încă se analizează și se va lua o decizie care să țină cont de toate neajunsurile existente”, a spus Tănase.

Acesta a mai adăugat că nu s-a luat nicio decizie în privința liceelor vocaționale, unde ar trebui să se susțină probe practice. Este vorba despre liceele de muzică, artă, pedagogic, sport, cu predare în alte limbi, unde trebuie organizate probe. ”Și aici se va anunța o decizie unitară și se va ține cont de toate situațiile. Spre exemplu, nu vom anunța calendarul admiterii în 1 iunie și vom spune că înscrierile au început în 15 mai. Se mai analizează unele chestiuni si se va lua o decizie unitară”, a mai spus Cristian Tănase.

Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean, a declarat pentru Știri de Cluj că este o harababură la nivelul Ministerului Educației, iar copiii sunt cei care au de suferit. ”Așteptăm să se anunțe o decizie oficială. Văd că se tot contrazic. Eu cred că așteaptă să vadă care este situația la nivel național cu îmbolnăvirile pentru a lua o decizie care să nu se întoarcă împotriva lor. Ar putea fi o problemă dacă după 15 mai apar multe cazuri de coronavirus și nu se mai pot ține examenele de admitere la liceu sau bacalaureat. De asemenea, nu este clar cum vor fi puși câte 10 elevi într-o clasă și cum vor fi supravegheați. 

Atât pentru probele suplimentare de la liceele vocaționale, cât și pentru probele clasice de la examen, am fost contactată și am văzut reacții ale părinților care nu ar vrea să își lase copiii să participe pentru că nu este sigur. Așadar, cred că Ministerul Educației nu vrea să riște să ia o decizie. Dar unde sunt specialiștii în educației care să fie asumați și să știe ce trebuie făcut?”, a întrebat Lucia Cojocaru.

La finalul lunii aprilie, presa a scris care este calendarul admiterii, dar acum datele nu mai sunt valabile.

Comentarii Facebook