Oferta locurilor de muncă în domeniul HoReCa a crescut după pandemie. Cluj-Napoca, printre orașele cu cele mai multe oferte de muncă


Domeniul HoReCa începe să își revină încetul cu încetul după ridicarea tutror restricțiilor anti-COVID-19. Județul Cluj se situează în topul orașelor cu cele mai multe oferte de muncă atât în domeniul HoReCa, dar și în multe alte domenii de activitate, potrivit unei platforme de recrutare.

Angajatorii din HoReCa au scos pe piața muncii peste 11.000 de locuri de muncă în întreaga țară, dar și în străinătate, începând cu data de 9 martie, cînd au fost ridicate toate restricțiile menite să țină sub control pandemia COVID-19. Numărul de locuri de muncă este în creștere cu 153% față de același interval înregistrat anul trecut și cu 22% mai mare comparativ cu anul 2019, arată datele transmise de o platformă de recrutare.

Astfel că, industria ospitalității se află pe locul doi în topul sectoarelor cu cele mai multe oferte de angajare publicate în online în această perioadă, pe primul loc aflându-se Retail. 

Dacă e să comparăm cu 2020 chiar, perioadă care s-a suprapus şi cu lockdown-ul, creşterea e spectaculoasă: +262%. Cu toate că oferta de angajare e una explozivă, candidaţii rămân sceptici faţă de acest domeniu”, informează platforma de recrutare care a publicat analiza făcută în acest an.

Potrivit sursei citate, numărul aplicărilor înregistrate până în prezent este în scădere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, însă se observă o creștere de 11% față de ultimul an de normalitate, înainte de începerea pandemiei, 2019.

Se resimte un deficit acut de forţă de muncă în domeniu, ca urmare a instabilităţii acestuia din ultimii ani. O bună parte dintre cei care lucrau în acest sector au ales să se orienteze către altele în ultimii ani, care au crescut în pandemie sau au fost mai stabile. Cei mai mulţi candidaţi care au decis să părăsească HoReCa s-au reorientat către Retail, zona de curierat, livratori sau ride sharing”, a declarat CEO-ul platformei de recrutare.

Clujul, în topul orașelor cu cele mai multe locuri de muncă în domeniul HoReCa 

Cele mai multe oferte de angajare în ospitalitate au fost publicate de angajatorii din marile centre universitare, ar și în orașele care, de regulă, atrag un număr semnificativ de turiști, mai ales în această perioadă, fiind început de sezon estival. 

Capitala este pe primul loc în topul oraşelor cu cele mai multe joburi în domeniu, cu peste 6.000 de oferte de angajare. Ea este urmată de Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu.

Potrivit sursei citate, nu doar HoReCa se află pe un trend ascendent, ci întreaga piaţă. De la începutul acestui an până în prezent au fost publicate aproape 152.000 de locuri de muncă, cu 55% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu aproape 80% mai multe faţă de 2020. Practic, oferta de angajare a ajuns la nivelul celei de dinainte de pandemie.


Comentarii Facebook