O tânără refugiată din Ucraina la Cluj, povestește ororile masacrului de la Bucha: „Nu știu cine sunt, dar nu pot să-i numesc oameni”


La cei 22 de ani, Olya a trăit cele mai înspăimântătoare momente din viața sa, ea este una din supraviețuitorii masacrului de la Bucha. Localitatea unde ocupanții ruși au ucis fără milă sute de civili. Familia ucrainencei timp de două săptămâni s-au ascuns în subsolul casei, până când și-au luat inima în dinți și s-au hotărât să plece. 

A fost un coșmar, pentru că violau fete, femei. Simțeam că în orice zi ar putea intra peste noi în casă și să ne vor omorî pe toți. Am văzut civili uciși, am văzut cadavre carbonizate în mașini și omorau pe oricine încerca să plece. Știu câțiva oameni care au murit. Ne-au furat hainele, încălțămintea, tricouri, totul, și le trimiteau femeilor și familiilor lor din Rusia. Nu știu cine sunt, dar nu pot să-i numesc oameni”, a spus Olya Ivașcenko, pentru Digi 24.

Familia fetei a rămas fără provizii rapid. Olya povestește că au adunat zăpada, pe care ulterior au topit-o, ca să nu moară de sete. Timp de două săptămâni s-au ascuns în subsolul casei, până când și-au luat inima în dinți și s-au hotărât să plece, potrivit sursei citate. 

Am văzut o femeie în vârstă cu nepotul ei și multe bagaje care mergeau pe stradă. Am mers la ea și am întrebat-o: „Ce faci? Te vor omorî!”. Iar ea ne-a spus: „Există o șansă să trăiesc!”. Și ne-am gândit că poate chiar există o șansă reală. Ne-am luat hainele, actele și banii și am fugit”, continuă fata.

Părinții și bunicii ei au fugit în vestul Ucrainei, acolo unde lucrurile sunt mai liniștite. Profund marcată de ceea ce a văzut, ea a plecat spre România. Acum este voluntar la un târg de haine destinat refugiaților ucraineni.

Mă simt de parcă trăiesc o altă viață aici, pentru că oamenii au vieți normale și nu se gândesc la război la fel ca ucrainenii”, a mai spus Olya. Ucrainenanca va pleca în următoarele zile în Canada, acolo unde o așteaptă sora ei mai mare.

Sute de cadavre ale civililor ucraineni au fost descoperite în urma retragerii armatei lui Vladimir Putin din jurul capitalei Kiev. Multe dintre trupurile neînsuflețite prezentau urme de tortură, iar majoritatea au fost legați cu mâinile la spate înainte de fi executați. 

Foto: Captura video Digi 24. 


Comentarii Facebook