O stradă din Cluj-Napoca va purta numele Doina Cornea

 

O stradă din Cluj-Napoca va purta numele Doina Cornea, în memoria celei care a demonstrat un curaj ”neînvins de către securitatea comunistă”, a anunțat primarul Emil Boc.

 

Doina Cornea a fost o opozantă a regimului totalitar, care i-a făcut mândri pe clujeni în anii `80, când a reprezentat cu demnitate şi curaj vocea poporului înlănţuit de dictatura comunistă.

 

De la început, Doina Cornea a dorit să cadă regimul comunist vinovat de moartea a sute de mii de români, iar România să redevină o democrație occidentală cu revenirea Regelui Mihai I pe tron.

 

Doina Cornea, în calitate de cadru didactic, a realizat relativ devreme tarele unui regim opresiv şi s-a transformat într-un redutabil opozant al totalitarismului ceaușist. Provenită dintr-o familie greco-catolică, Doina Cornea a avut parcursul normal a unei tinere din epocă fără să se compromită totuși cu structurile comuniste. A absolvit facultatea, dar a refuzat să se înscrie în UTM. Permanent şi-a arătat nemulţumirea că biserica greco-catolică a fost interzisă. A participat la slujbele clandestine oficiate de preoții greco-catolici și a fost oripilată de crimele din pușcăriile comuniste. Doina Cornea devine asistentă la Filologia clujeană în 1959, dar pentru faptul că refuză cu precauție și inteligență compromisurile, nu mai este promovată în carieră”, rememorează primarul Emil Boc, trecutul Donei Cornea.

 

Primul declic public împotriva regimului s-a întâmplat în 1975 când a fost pusă de conducerea universității să semneze un jurământ public la adresa lui Nicolae Ceaușescu. Asistenta Doina Cornea refuză să semneze adeziunea.

 

Doina Cornea a prins curaj să demonstreze împotriva comunismului ca urmare a lecturilor filosofice din Henri Bergson, Constantin Noica, Mircea Eliade sau Gabriel Marcel. Tăria și forța luptei lui Doina Cornea s-a născut din crezul creștin și lecturile filosofice ale exilului românesc. Doina Cornea și-a construit filosofia rezistenței pe lupta și dorința de libertate a individului împotriva colectivismului comunist. Doina Cornea a pus mai presus persoana liberă în credința sa împotriva presiunii unui regim comunitarist ce anihila sufletul.

 

Doina Cornea a devenit cel mai important opozant al comunismului din România anilor ’70 şi ’80. Doina Cornea a găsit curajul de a scrie şi vorbi liber şi răspicat, fapt ce a atras represiunea organelor de partid şi ale securităţii comuniste. Preţul libertăţii asumate a devenit deosebit de costisitor pentru Doina Cornea: interminabile anchete, aresturi, bătăi, calomnii, injurii şi arestul la domiciliu. Gesturile de solidaritate şi admiraţie s-au multiplicat în ţările Europei Occidentale, dar şi în America”, a mai spus Emil Boc.

 

Primarul Clujului a spus că va propune ca o stradă să poarte numele Doinei Cornea. ”Ca un omagiu şi o recunoaştere de către clujeni a luptei sale împotriva regimului totalitar comunist voi propune ca o stradă din municipiul Cluj-Napoca să poarte numele Doina Cornea!”.

 

Doina Cornea s-a stins din viață vineri, 4 mai, la vârsta de 89 de ani. 

Comentarii Facebook