Joi 30 Martie

Flori de o frumusețe rară au fost produse în premieră la USAMV Cluj. Cât vor scoate din buzunar iubitorii de flori pentru ele


Zambile, lalele, dar și narcise au fost produse în premieră de specialiștii horticoli de la USAMV Cluj-Napoca. Specialiștii horticoli de la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH) din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară au îngrijit culturile în ultimele săptămâni, iar de joi, 27 ianuarie 2022, primele zambile din acest an vor fi disponibile spre vânzare la magazinul din Campus. 

Treptat, în funcție de înflorire, vor fi livrate din sere lalele și narcise. Iubitorii de flori vor putea găsi astfel câte trei soiuri de zambile – City of Harlem (culoare galben), Delft Blue (albastru), Woodstock (violet închis), trei de narcise – Flower Record (alb cu galben/portocaliu), Flower Drift (alb cu galben/portocaliu și petale duble), Yellow cheerfulness (galben) și tot câte trei de lalele – Monte Carlo (galben și petale duble), Peach blossom (roz cu alb și petale duble), Princeps (roșu).

alabastre flori .jpg

Toate cele trei specii floricole au fost obţinute prin aşa numita cultură forţată și s-a utilizat material săditor liber de boli şi dăunători. Bulbii de zambile se supun unor tratamente cu temperaturi scăzute de 9 0 C, timp de 8-10 săptămâni înainte de plantare, pentru bulbii de lalele este nevoie de 9-12 săptămâni, la temperaturi de 5-8 0 C, iar pentru narcise 12-14 săptămâni, la temperatură de 9 0 C. Aceste specii floricole preferă soluri bine drenate, argilo-nisipoase/nisipo-lutoase, bogate în humus şi un pH neutru spre uşor alcalin (pământ de grădină, pământ de frunze, nisip, mraniţă, în proporţie de 1:1:1:1). Pe parcursul întregii perioade de obţinere a acestor specii floricole se fac tratamente fitosanitare şi fertilizări, astfel încât plantele obţinute să fie de înaltă calitate din punct de vedere fitosanitar şi decorative”, explică dr. Ioana Moldovan. 

Unde și la ce preț pot găsi clujenii florile produse de specialiștii horticoli de la USAMV

Plantele se vor comercializa la ghivece cu diametrul de 12 cm, deja ambalate cu folie protectoare, la prețul unic de 7 lei/bucată, valabil pentru fiecare specie floricolă. Programul magazinului din campus, cu intrare din Calea Mănăștur nr. 7, este între orele 8.00 – 18.00, de luni și până vineri.


Comentarii Facebook