Vineri 30 Septembrie

O fostă jucătoare profesionistă de tenis merge pe jos de la Cluj la Vama Veche pentru a-i ajuta pe copii - FOTO


Raluca Ciulei, o fostă jucătoare de tenis care a trăit 21 de ani în afara țării, va merge pe jos 1.200 de kilometri pentru a-i ajuta pe copii

Raluca Ciulei a fost în clasamentul WTA, pe locurile 347 WTA la dublu și 817 WTA la simplu, și în perioada 11 mai - 9 iunie 2019 va parcurge, la pas, 1 200 kilometri pentru educație, între Cluj-Napoca și Vama Veche. ”Vara trecută am străbătut 600 de kilometri între Bistrița și București și am lucrat cu copiii din 40 de școli pe traseu, majoritatea din mediul rural. De ce merg, din nou? Merg pentru că nu mai pot să văd atâția copii lăsați în urmă, atâția copii lipsiți de un minim de bunăstare și îngrijire, atâția copii privați de posibilitatea de a-și valorifica potențialul, de a ieși din cercul vicios al sărăciei și excluderii sociale, de a deveni adulți care se adaptează cu succes la cerințele vieții.

Merg pentru că este timpul să arătăm solidaritate, să cerem și să obținem schimbările necesare în sistemul educațional, și nu numai, schimbări care să aducă valoare adăugată celor ce beneficiază de el. Fac apel insistent să ne trezim până nu este prea târziu. Avem nevoie de o reformă profundă în educație, întocmită documentat, gândită atât de oameni din domeniul ei cât și din afara lui; avem nevoie de dascăli competenți, educați să facă față generațiilor atât de diferite față de cele cu ce eram obișnuiți. Dar avem nevoie și de inițiative la firul ierbii, cu oameni care nu mai au timp să aștepte reforma și se implică de azi, oameni care activează resurse deja existente și dezvoltă comunități puternice”, a spus Raluca.

Ea a relatat povestea Mariei, o fetiță pe care a cunoscut-o într-un sat din Ardeal. ”Este în clasa a doua și trăiește într-o sărăcie lucie împreună cu încă patru frați. Mama ei este alcoolică, tatăl plecat de-acasă. Petrec câteva zile cu acești copii, timp în care ne jucăm, facem matematică și învățăm să citim. În cea de-a patra zi, Maria desenează pe o foaie mare de hârtie visul ei. Se desenează într-o casă spațioasă, așezată la o masă cu multe cărți în jur. Alături se desenează mare, îmbrăcată într-un halat alb. “Doresc să devin doctor când voi fi mare, să ajut mulți oameni. Pentru asta este nevoie să muncesc mult”, îmi spune fetița cu un zâmbet adorabil.

Timpul să arătăm solidaritate este acum. Maria și frații ei nu mai pot aștepta. Refuz să cred că ei sunt doar niște cifre în niște statistici pe hârtie”, a mai adăugat fosta sportivă.

Raluca face un apel public către autoritățile de pe drum, directorii de școală și către oamenii care vor să fie solidari cu această cauză. ”În drumul meu m-aș bucura să fiu întâmpinată și însoțită de cât mai mulți oameni solidari acestei cauze. Ne vom cunoaște și vom afla împreună cum să ne implicăm cu sens în comunitățile noastre și cum putem colabora.

În școlile care mă vor, mă voi opri, ne vom juca și voi povesti cu elevii, profesorii și părinții prezenți. Voi lăsa apoi o serie de activități practice pentru preșcolari, școlarii mici și elevii de gimnaziu, pe care le-am pilotat cu succes în alte școli”, a adăugat ea.

Raluca Ciulei a trăit 21 de ani în SUA, Elveția și Germania. ”Am fost în clasamentul mondial la tenis de câmp. Am studiat informatică, logică și știinte cognitive la facultatea lui Benjamin Frankling, University of Pennsylvania în Philadelphia, SUA. Am studiat matematică la una dintre cele mai prestigioase universități din Elveția, ETH Zürich care a dat peste 20 de laureați ai Premiului Nobel, cel mai cunoscut fiind Albert Einstein. În vara lui 2017 m-am întors în România, unde desfășor proiecte educaționale cu Asociația mea Love for Life în România rurală”, a completat ea.

Misiunea proiectelor este ”Niciun copil lăsat pe dinafară. Nicio comunitate rămasă în urmă”. 

Comentarii Facebook