Miercuri 24 Aprilie

O elevă din Cluj-Napoca admisă la Oxford. Vezi cu ce i-a convins tânăra pe britanici

 

O elevă de la Colegiul Naţional ”George Coşbuc” a fost admisă la Oxford din clasa a 12 -a. 

 

Raluca Ioana Vasiu se alătură astfel lui Mihnea Cuibus, un alt elev clujean, de la Colegiul Național ”Emil Racoviță”, care a fost acceptat la Oxford înainte de a termina clasa a 12 - a.

 

Raluca va studia la Oxford rusă și germană. Ea a urmat cursurile liceului teoretic ”Johannes Honterus”, în paralel cu cele ale liceului de muzică ”Tudor Ciortea” din Braşov, iar din clasa a noua s-a mutat cu familia la Cluj. 

 

Acum studiez la Colegiul Naţional ”George Coşbuc”. La ambele licee, Honterus şi Coşbuc, am fost la secţia de germană maternă, iar într-un an am participat şi la olimpiada de germană maternă. (...) Am studiat pian, mai târziu am învăţat să cânt şi la chitară. Eu am fost la secţia externă acolo, iar muzica am privit-o mai mult ca pe un hobby. Oricum, am o concepţie ciudată potrivit căreia toate artele se află într-o legătură strânsă, deci nu pot spune că am renunţat la pian, dar literatura m-a atras mai tare, mai ales cea germană, Goethe fiind autorul meu preferat.

 

Din punctul meu de vedere, nu se poate stabili nicio linie care să delimiteze clar literatura, muzica, pictura. În poezii întâlnim muzicalitatea, în muzică dăm peste cuvânt, pictura ne vorbeşte. Cred că ele se completează, dând naştere la ceea ce noi numim cu adevărat ”artă”, adică exteriorizarea trăirilor prin estetic. Aici intră bine-nţeles şi alte arte, precum dansul, actoria”, a povestit Raluca într-un interviu pentru Viitorul României.

 

Ea este pasionată de opera lui Goethe. ”În clasa a VI-a am citit prima dată poezia „Erlkönig”, care m-a marcat prin perspectiva prin care Goethe ilustra frica (frica de mistic, frica de necunoscut, frica lipsei de control), dar un rol definitoriu a jucat „Faust”, pe care l-am citit câţiva ani mai târziu, şi care mi-a influenţat foarte tare mentalitatea. Goethe spune că rolul omului este cunoaşterea şi experimentarea cunoaşterii în toate planurile, alături de aspiraţia către înalt (uneori chiar către imposibil). Asta m-a motivat foarte tare în drumul meu”, a mai spus ea.

 

Raluca a fost atrasă de germană âncă de la începutul școlii, iar limba rusă a început să învețe numai din clasa a IX-a, după ce a văzut ”o piesă de teatru după ”Idiotul” lui Dostoievski. Apoi am citit ”Anna Karenina” şi ”Crimă şi Pedeapsă”. Şi aici mi-a plăcut extrem de tare literatura, dar în acelaşi timp m-a atras cultura lor, atmosfera, dansurile, arhitectura. Îmi place foarte tare şi cum sună, autoritar, grav, dar în acelaşi timp melodic”.

 

Admiterea la Oxford a fost pe baza unui interviu. ”(A fost) foarte interesant, a fost o experienţă absolut genială. Nu mi s-au părut ”capcană”, dar au fost întrebări care m-au determinat să gândesc din toate perspectivele. Majoritatea au fost pe baza unui text dat, de la care discuţia a evoluat la teme precum conexiunea dintre arte, critica socială, sau politică.

 

(Impresia a fost) de neuitat. Atitudinea oamenilor a fost una nu doar prietenoasă, ci încurajatoare. Relaţia profesor-elev a fost una extraordinară, şi faptul că am avut ocazia de a sta de vorbă cu cei mai pregătiţi oameni în domeniile mele preferate. Apropo de atmosferă, încă am în cap imaginea clădirilor gotice slab luminate seara, era o cu totul altă lume”, a mai povestit Raluca.

 

Tânăra nu ar mai vrea să revină în România. ”La momentul actual aş spune că nu, pentru că am întâlnit mai multe oportunităţi şi mai multă susţinere în afara ţării. Cu toate acestea, cred în schimbările pe care aş putea să le realizez întorcându-mă.

 

În primul rând concepţiile oamenilor şi tendinţa către ignoranţă, apoi standardele și faptul că oamenii se mulţumesc cu ceea ce primesc, în loc să se gândească la lucrurile pe care le-ar putea oferi”, a adăugat Raluca.

 

Comentarii Facebook