Un elev clujean a intrat la Oxford. Pe 6 locuri au fost 1.400 de candidați

 

Un elev clujean, aflat în clasa a XII - a la Colegiul Național ”Emil Racoviță”, a intrat la Oxford. Concurența a fost uriașă, iar la Londra au fost chemați numai 22 de candidați din toată lumea. 

 

Este vorba despre Mihnea Cuibus, fiul șefului ISJ Cluj, Valentin Cuibus. Mihean este olipic la matematică și apreciat la nivel internațional pentru CV -ul său. 

 

La doar 14 ani câștigase deja 14 medalii de aur, 2 medalii de argint, 3 medalii de bronz, 37 de premii I, 2 premii II, 2 premii III, 5 menţiuni la numeroase olimpiade naţionale de matematică şi concursuri interjudeţene.

 

El a învățat în clasele primare la Şcoala Generală ”Ioan Bob", iar acum este elevul Colegiului Național ”Emil Racoviță”.

 

Au ales 22 de oameni din toată lumea și i-au chemat la Londra. Fiul meu a fost acceptat între cei 6 studenți.  

 

Nimeni, în niciun moment, la Oxford, nu s-a gândit să conteste rezultatul, cu toate că au fost foarte mulți candidați și au ales după criterii numai de ei știute. Au ales 22 de oameni, pe care i-au invitat la Londra, din care au ales 6, pe niște interviuri avute cu două cadre universitare. Nu au avut o bibliografie, o tematică. A fost o discuție cu acei oameni, care la final spun cine intră. Nimeni nu își poate pune problema să conteste rezultatul. 

 

Fiul meu este printre cei 6. Și-a ales o secție mai ciudată, găsită de el. Secția este Economie, Filosofie, Politică. Merge pe trei specializări.

 

Unul dintre cei doi universitari de la linia de economie i-a pus o întrebare atipică. I-a spus că nu o pune tuturor candidaților. După rezultatele pe care le aveți la matematică, l-a întrebat, de ce ați ales altceva? Nu știu care a fost răspunsul, dar la final i-a convins. 

 

Nimeni nu pune problema să conteste. Acel om are capacitatea și ia o decizie. Există un subiectivism chiar și acolo. Rezultatele se trimit pe email, iar a doua zi i-au spus zilele în care are examene în următorii trei ani. Masa de seară costă 4,07 lire, masa de prânz atât. I-au spus că la examen trebuie să meargă în costum negru, cravată sau papion și pelerina caracteristică. Toate sunt așa din 1200”, a explicat Valentin Cuibus, joi seara, la emisiunea Știri de Cluj LIVE.

 

Șeful ISJ Cluj a explicat și cum a fost procesul de selecție. 

 

Fiul meu prima dată a trimis o scrisoare de intenție, care trebuia să aibă 4000 de semne fix, în care a explicat de ce a alea secția respectivă. A mai trimis și CV -ul. După ce ți-au dat OK -ul, trebuia să dai un test la Centrul Cultural Britanic și un eseu, care se corectau, după care se spunea care sunt cei invitați la Londra, la selecția finală. Cele 22 de persoane, care au fost invitate în selecția finală, au mers pe cheltuiala Oxford. În final au rămas 6, între care un mexican, care locuiește în Abu Dhabi, un englez, un olandez și cetățean din Dubai”, a mai spus Cuibus. 

 

În faza de selecție finală, a mai fost acceptat un elev român, dar acesta a picat în cele din urmă. 

 

Oxford mai studiază, în anul trei, un elev de la Colegiul Național ”Emil Racoviță”, școală situată în top 3 la nivel național. 

Comentarii Facebook