O clujeancă, salvată de salvamontiști, după ce s-a accidentat într-o drumeție. Femeia a fost abandonată pe munte de prieteni


Asociația de salvamontiști din Neamț a prezentat un caz șocant petrecut miercuri între Șeaua Muntelui și zona La Morminte din masivul Ceahlău. 

O clujeancă a solicitat sprijinul echipelor de salvare, după ce s-a accidentat pe traseu și a fost lăsată în urmă de grupul din care făcea parte. 

Apel 112 în jurul orei 19:30. Accidentul undeva între Șeaua Muntelui și Morminte. Persoana de sex feminin a suferit un traumatism de membru inferior, din Cluj, atac de panică etc.  Intervenția unu o găsește în zona La Morminte, singură. De ce singură, când făcea parte dintr-un grup? Fiindcă înainte de producerea accidentului a rămas în urmă și nimeni din grup nu s-a gândit să o aștepte”, au relatat salvamontiștii care au participat la salvarea femeii.

Salvatorii spun că aceasta este una dintre cele mai mari greșeli pe care  le pot face cei care pleacă în drumeții cu grupul, să se îndepărteze de restul persoanelor, să se piardă, iar apoi grupul care a rămas unit să realizeze prea târziu lipsa celui care a vrut să se aventureze. 

„Rămas singur, se instalează panica, dușmanul cel mai de temut în situații de criză”

O greșeală impardonabilă care precede în multe cazuri unui accident, deseori cu urmări grave. Starea victimei fizică, dar și psihică este oricum alterată de primele semne ale epuizării. Aceasta se trezește deodată singură în imensitatea indiferentă, iar frumusețea incomensurabilă a munților se transformă odată cu venirea serii într-un coșmar de unde te pândesc toate relele. Lipsa experienței, conștientizarea faptului că nu ești echipat și pregătit pentru asemenea provocări lasă loc încet, dar sigur panicii, dușmanul cel mai de temut în situații de criză”, au explicat salvamontiștii. 

 „Celebrul concept 'No man left behind' ar trebui să fie însușit de grupurile care fac drumeții”

Panica îți anulează instinctul de conservare, îți întunecă judecata și te face să iei decizii periculoase și să acționezi fără discernământ. De aici, până la producerea inevitabilului este doar o chestiune de timp.  Celebrul concept 'No man left behind' ( 'Nimeni nu rămâne în urmă') ar trebui să fie însușit bineînțeles la nivel de percepție și educație de toți care lucrează în echipă și fac drumeții împreună”, au adăugat salvatorii montani din cadrul asociației Salvamont Neamț, într-o postare pe pagina lor oficială de Facebook, în încercarea de a trage un semnal de alarmă cu privire la aceste tipuri de incidente care pot fi fatale. 

Femeia a fost coborâtă de pe munte de salvamontiști și a decis să plece la Cluj pentru a-și trata probleme medicale la picior.

Comentarii Facebook