Fost primar din județul Cluj, trimis în judecată de DNA. Înainte de alegeri a încheiat ilegal un contract de 17 milioane de lei


Fostul primar al comunei Mărgău, Petru Ungur, a fost trimis în judecată de DNA Cluj, fiind acuzat că fix înainte de alegerile din 27 septembrie 2020, pe care le-a pierdut. Primarul a încheiat un contract de peste 17 milioane lei, din care comuna a și plătit aproape 5 milioane fără să fie măcar emis ordinul de începere a lucrărilor. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Petru Ungur, la data faptei primar al comunei Mărgău, județul Cluj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, scrie Clujust.ro

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul lunii septembrie 2020, inculpatul Ungur Petru, în calitate de primar, ar fi încheiat, în mod nelegal, un contract de execuție lucrări în valoare de 17.203.830 lei, cu o asociere de firme. Contractul avea ca obiect ”Refacere lucrări în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase (ploi abundente) în comuna Mărgău, județul Cluj”, și ar fi fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor legislației primare.

După numai șase zile de la încheierea contractului, primăria comunei Mărgău a plătit către executantul lucrărilor un avans de 4.998.000 lei, reprezentând 30% din valoarea contractului, în condițiile în care acesta nu avea constituită o garanție bancară pentru bună execuție și nu erau îndeplinite condițiile pentru realizarea obligațiilor rezultate din contract, la acea dată (ordinul de începere a lucrărilor nu era emis de către beneficiarul lucrărilor, autorizația de construire nu era eliberată, etc.). În prezent lucrările sunt oprite ca urmare a sesizării de către beneficiar a unor nereguli prezente în documentele trimise spre decontare. În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpatului.”, a precizat DNA.

Primăria comunei Mărgău s-a constituit parte civilă cu suma de 4.998.000 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Comentarii Facebook