O clujeancă a dat o ȚEAPĂ Ministerului Sănătății cu aparatură medicală de DOI LEI adusă din India și produsă într-un garaj

 

Patroana firmei Redox Lab este în centrul unei anchete după ce a înșelat Ministerul Sănătății, achiziționând aparatură medicală din India, dar în acte a scris că provine din Italia. Totul s-a făcut pe fonduri europene. 

 

Redox Lab din Cluj a importat 65 de aparate de conservare a trombocitelor. Patroana firmei, Stela Trif, a câștigat o licitație organizată de Ministerul Sănătății, oferind un preț cu 30% mai mic decât firma clasată pe locul al doilea, dar totuși a reușit să își pună un adaos de 120%. Cazul a intrat pe mâna procurorilor DNA Cluj, care susțin că aparatura medicală a fost produsă într-un garaj infect din India. 

 

Aparatura importată de clujeancă nu a putut fi folosită pentru că pune în pericol viața pacienților. Mini-laboratoarele ar fi trebuit să fie folosite la conservarea concetratelor de trombocite, utilizate în chirurgie sau pentru bolnavii de cancer. Stela Trif a cumpărat aparatele de la Rajas Enterprises, India, dar în acte a comis un fals și a scris Italia, producător KW Apparechi Scientifici. 

 

Aparatele nu au funcționat deloc, pentru că medicii și-au dat seama că sunt rebuturi. Procurorii DNA au trimis-o pe Stela Trif în judecată și precizează că aparatura medicală ar fi trebuit să fie de înaltă performanţă, dar a fost produsă într-o ”mahala din India, un garaj insalubru în faţa căruia se plimbă nestingherite, prin praf, animale sălbatice, maimuţe şi bivoli săbatici. La interior, oameni desculţi, pe jumătate dezbrăcaţi, care lucrează cu mâinile goale sau cu unelte rudimentare. Aceasta este fabrica şi în aceste condiţii a fost realizată aparatura medicală de laborator importată pentru România de către Redox Lab, în cadrul unui proiect european, pentru a utila un număr de 55 de unităţi spitaliceşti, centre de transfuzii sanguine dar şi săli de operaţii”. 

 

Trei mini-laboratoare au ajuns la Cluj-Napoca, la Instititul Oncologic, la Institutul Inimii şi la Centru de Hematologie. Niciunul nu este folosit pentru că ar pune în pericol viața pacienților, pentru că nu pot menţine temperatura constantă şi nici nu realizează o bună agitare a sângelui. În aceste mini-laboratoare sângele donatorilor este transformat și pregătit în plasmă şi în masă trombocitară. ”Există operaţii chirurgicale, cum ar fi cele pe cord, unde pacienţii care prezintă hemoragii au nevoie urgentă de masă trombocitară. Sunt două derivate de sânge şi se folosesc pentru bolnavii care sângerează, dar la fiecare într-un caz anume”, a explicat un chirurg de la Instititul Inimii din Cluj Napoca.

 

Doctorul Adrian Sime, directorul Centrului de Hematologie din Cluj-Napoca, spune că mini-laboratorul a fost retras. ”Am primit o hârtie de la Minister că echipamentul a fost retras. Cred că a fost trimis înapoi la firmă. Este un aparat care conservă trombociţi în anumiţi parametri. Aceşti trombociţi sunt folosiţi în foarte multe boli, inclusive leucemie”, a spus doctorul Adriana Sime. 

 

Valoarea contractului câștigat de Redox Lab a fost de 164.000 de dolari, dar, după ce a izbucnit scandalul, Stela Trif a stornat facturile emise către Ministerului Sănătăţii. Clujeanca a renunțat la bani, sperând că scapă de probleme, dar tot s-a ales cu un dosar penal.

Comentarii Facebook