,,Nu știu ce a fost în capul meu”- Mărturia unui clujean care regretă că a revenit la Cluj după ce a locuit 10 ani în străinătate


E deja binecunoscut faptul că mii de studenți se mută anual în Cluj-Napoca pentru studii iar mulți dintre ei aleg să rămână în oraș pentru a-și clădi o carieră. Există însă și clujeni care au decis să plece în alte județe sau în străinătate în căutare de oportunități mai bune.

Acesta este și cazul unui clujean care a plecat în Germania după ce și-a finalizat studiile, unde a trăit 10 ani. Tânărul a decis însă să se întoarcă în oraș dar revenirea nu a fost cum se aștepta. Clujeanul susține că orașul nu s-a schimbat în bine deloc, unele aspecte fiind și mai rele decât acum un deceniu. 

,,Bună tuturor,

M-am născut și am crescut la Cluj, iar după facultate am plecat în Germania, mai exact la Berlin, unde am locuit 5 ani iar mai apoi încă 5 în Hamburg.

Am revenit în Cluj de aproximativ 4 luni și nu mă pot adapta aici. Mi se pare nebunie curată cât a devenit de aglomerat, nu mai este Clujul pe care-l știam.

Ce nu înțeleg eu e cum de se complace lumea cu asta, calitatea vieții mi se pare absolut execrabilă față de cum e lăudat orașul prin presă.

În Germania, dacă evitați zonele turistice unde e normal să fie aglomerat, era absolut ok, nu era bătaie în Lidl la case și nici nu stăteai 1 ora în trafic sau te băteai pe loc de parcare oriunde mergeai. Noroc ca eu stau în apartamentul părinților (ei s-au mutat la tara) și am loc de parcare, dar ăștia fără loc eu nu știu cum se descurcă.

Am crezut ca țara asta s-a mai dezvoltat (din mai multe puncte de vedere) dar pare fix aceeași țară mohorâtă, cu aceiași oameni închiși la minte, doar ca puțin mai "machiată". Noroc cu fondurile UE că s-au mai reabilitat străzile.

Iar că tot veni vorba de oameni, mi se pare ca sunt mult mai agresivi în comunicare și te judecă foarte ușor, doar din aparențe. Chiar mă întristează ca după 10 ani nu s-a îmbunătățit măcar mentalitatea...

Nu știu ce a fost în capul meu să mă întorc... acum încerc să îmi caut din nou job în Germania.”, a scris tânărul pe o rețea de socializare.

Comentariile clujenilor nu au ezitat să apară, majoritatea fiind de acord, menționând faptul că orașul este portretizat într-o lumină mult prea bună, care nu reflectă de fapt realitatea.

 ,,De 100 de ori mai bine în Germania, în România e fain dacă vrei casă de vacanță la țară. Clujul e overhyped la absolut tot, în București e mai bun traficul fiindcă ai metrou, aici dacă se intamplă ceva îți ia 2 ore sa ajungi în Baciu. N-avem un singur parking în tot orașul de nivelul celor care se fac la periferia unui oraș in Germania (ma refer la alea de oțel/beton), nu unul subteran sau suprateran din centru.

N-avem un singur parc decent, ala din centru pe o parte are drum, pe o parte are iar drum, niciodată nu te vei simți ca într-un parc real, ai masini pe fiecare parte. Pe cand în alte orașe mari ai parcuri reale în care te simți ca într-o pădure.

Florestiul e un ghetou cu blocuri, o sansa buna pe care o avea Clujul era Soporul, dar s-a stricat instant cand rechinii imobiliari au pus mana pe el. De cand vara miroase a hoit în tot orașul nu știu cum sa fac sa vand mai rapid tot ce am și să mă mut altundeva.

Dacă îl compari cu Berlin e un mic sat :) Un cartier din Berlin e cât Clujul.”, a scris un internaut.

,,Păi s-a dezvoltat pentru bogați. Dacă stai în Gruia undeva pe vârful dealului, sau în pădure în Făget, e mișto, aer curat, ai mașină în fața casei, piscină, rezolvi orice cu autoritățile cu o mică atenție. Dacă vrei să o iei de la 0, e nașpa și foarte scump.”, a mai adăugat un locuitor al orașului. 


Comentarii Facebook