Noul consilier judetean de la Partidul Poporului a fost ofiter de securitate si ii haituia pe "Martorii lui Iehova"

 

Unul dintre cei doi consilieri judeteni de la Partidul Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), care a fost validat, desi s-a clasat pe locul cinci, este fostul ofiter de securitate Axente Husar.

 

Presedintele PP-DD Cluj, avocatul Lucian Nemes, a anuntat la constituirea Consiliului Judetean Cluj ca, doi dintre cei trei consilieri judeteni alesi pe liste, au fost dati afara, peste noapte din partid, si ca in locul lor au fost desemnati Axente Husar si fostul judecator de la Tribunalul Comercial Cluj, Valentin Pop.

Despre Husar, care este vicepresedinte al PP-DD Cluj, mai multi fosti ofiteri de securitate din Turda sustin ca a supravegheat cultul "Martorii lui Iehova". La depunerea candidaturii, Axente Husar a fost obligat sa dea o declaratie din care sa spuna daca a colaborat cu Securitatea sau daca a fost ofiter al fostei politii politice. In cazul lui Husar, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati, va efectua o ancheta din care va rezultat daca acesta a facut politie politica. 

Activitatea lui Husar in cadrul Securitatii Turda a fost dezvaluita de "Turda News", care in 2010 a publicat povestea presedintelui Asociatiei Revolutionarilor din Turda, Vasile Salagean, care a colaborat cu fosta Securitate.

 

"La data de 9 august 1975, a fost ridicat la rangul de informator platit. El si-a continuat colaborarea cu organul represiv al fostului Partid Comunist pana la Revolutie. Avand numele conspirativ "Vlaicu", Vasile Salagean a furnizat informatii care au dus la incalcarea drepturilor unor oameni. Informatiile furnizate ajutau Securitatea sa actioneze impotriva unor persoane considerate a fi "periculoase" fostului regim comunist. Vasile Salagean a furnizat mai multe note informative despre persoane care activau in cadrul cultului "Martorii lui Iehova". Informatiile ii erau furnizate cpt. Lucaci Francisc - actualul presedinte al Asociatiei Pensionarilor "Dr. Ioan Ratiu", lt.col. Ticudean Beniamin si lt.maj. Husar Axente. Pentru a furniza informatii cat mai exacte, Vasile Salagean s-a infiltrat printre membrii cultului "Martorii lui Iehova", aratandu-se doritor de a afla ceea ce propovaduiesc acestia. In realitate, insa, Salagean s-a folosit de informatii pentru a le furniza Securitatii si pentru a-si incasa banii pentru persoanele parate care aveau activitati contrare intereselor Statului. In baza informatiilor furnizate de Salagean, alias "Vlaicu", organele de Militie au efectuat perchezitii la domiciliile unor pocaiti", se arata intr-un articol publicat de Turda News, din care rezulta ca actualul consilier judetean Axente Husar avea la Securitate rolul de a aduna informatii despre membrii cultului "Martorii lui Iehova".


Comentarii Facebook