Miercuri 28 Septembrie

Nouă înşelătorie pe WhatsApp. Avertismentul DNSC: „Obiectivul principal este să provoace curiozitatea utilizatorului”


Directiratul Nțional de Securitate Cibernetică a precizat că tot mai mulți utilizatori din România continuă să raporteze primirea unor mesaje cu oferte false de angajare. Aceștia avertizează că astfel de mesaje se propagă mai ales pe WhatsApp, scopul fiind de a atrage oamenii să intre în conversație cu cei care vor să le fure datele personale.

Infractorii cibernetici se folosesc de această metodă pentru a atrage potențiale victime să ofere date sensibile, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi "clienți", la care adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă. Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori”, avertizează DNSC într-o postare pe pagina de Facebook.


Ce recomandă DNSC pentru a nu fi păcăliți 

Verificați mereu sursa mesajelor și nu credeți orice ofertă venită pe mail, sms, platorme de mesagerie sau social media! Ofertele legitime de angajare nu vin prin sms și necesită un proces de recrutare mai complex și mai îndelungat decât o simplă conversație pe WhatsApp!

Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate.

Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, atunci probabil aceasta este folosită ca momeală de atacatori.

Aceștia le recomandă românilor să fie vigilenți atunci cnd întâlnesc astfel de „oferte” și să analizeze cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori , atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că se pot  identifica mu greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii române. 


Comentarii Facebook