Noile reguli de cresterea porcilor ii obliga pe fermieri sa pastreze linistea si sa nu tina animalele in intuneric si curenti de aer


Regulile presupun ca in apropiere fermelor de porci vor fi interzise zgomotele puternice, bruste sau constante, iar in zona lor de odihna trebuie sa se evite curentii de aer, potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA.

Pe timpul verii, umiditatea relativa in spatiul de crestere a porcilor va fi marita artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon, iar nivelul noxelor din adapost nu trebuie sa depaseasca 15 mg/m3, potrivit unui proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat pentru porcinele din exploatatiile comerciale.

Proiectul mai prevede si ca in zona in care porcii "sunt cazati permanent" trebuie sa se evite zgomotele mai puternice de 85 de decibeli, scrie Mediafax. 

De asemenea, in adaposturile pentru porcine volumul de aer circulant trebuie sa se incadreze in anumite intervale, in functie de varsta porcului si de anotimp.

In plus, instalatiile de adapare si hranire trebuie sa fie proiectate, construite si amplasate astfel incat sa fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei si "efectele daunatoare ale competitiei dintre animale".

O alta prevedere din proiectul de act normativ spune ca niciun animal nu trebuie sa fie adapat intr-un mod care sa ii produca "suferinte inutile" sau vatamari.

Respectarea masurilor va fi verificata de catre directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Comentarii Facebook