Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu, executati acum 22 de ani


Sotii Ceausescu au fost executati in urma cu 22 de ani, in ziua de Craciun, in urma unui proces care s-a derulat la Targoviste.

Cuplul a fugit in 22 decembrie cu un elicopter de pe cladirea Comitetului Central al PCR si a fost retinut la Targoviste. Nicolae si Elena Ceausescu au fost tinuti sub paza la o unitate militara timp de 3 zile si apoi au fost executati.

Cei doi au fost acuzati si judecati pentru genocid si subminarea puterii de stat, fiind acuzati ca au ordonat lichidarea a 60.000 de persoane, au organizat actiuni armate impotriva poporului roman si a puterii de stat, au distrus bunuri obstesti si au incercat sa fuga din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depusi la banci din strainatate.

Cei doi au fost condamnati de crime grave savarsite impotriva poporului roman, iar sentinta a fost executata in 25 decembrie 1989, in jurul orei 14.45, in incinta garnizoanei din Targoviste.

Ulterior, legalitatea tribunalului care i-a executat pe sotii Ceausescu a fost contestata, dar dosarul sotilor Ceausescu a disparut imediat dupa redactarea sentintei de catre judecatorul Gica Popa, respectiv in perioada ianuarie-februarie 1990.

Judecatorul care i-a condamnat la moarte pe sotii Ceausescu, colonelul de justitie Gica Popa, s-a sinucis la 1 martie 1990, scrie Mediafax.

Dupa executarea sotilor Ceausescu, sentinta Tribunalului Extraordinar Militar a fost luata in evidenta in registrul de executari penale, unde figureaza la pozitia 1/1989, insa in niciun alt registru (opis, condica de sedinta, condica de termene, registrul general de dosare) nu aparea inregistrat dosarul propriu-zis.

In 15 decembrie 2003, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a dispus, prin hotarare judecatoreasca definitiva, reconstituirea sau inlocuirea dosarului referitor la judecarea si executarea sotilor Elena si Nicoae Ceausescu, in 25 decembrie 1989.

Dosarul a fost reconstituit, in baza unei copii, iar in 19 martie 2004, procurorul militar Dan Voinea, cel care a intocmit initial rechizitoriul sotilor Ceauseascu, a recunoscut copia actului de inculpare.

Comentarii Facebook