Mutarea în comunele de lângă Cluj, un blestem sau o binecuvântare? Regretele celor ce au făcut acest pas: „Dacă veniți la școală în oraș, va fi dezastru”
Tot mai multe familii din Cluj-Napoca se gândesc să se mute în localitățile limitrofe, în căutarea unui trai mai liniștit și a unui spațiu mai generos. Însă, această tranziție nu vine numai cu părți pozitive.
O mămică a lansat o întrebare pe un grup de părinți, cerând păreri despre mutarea din Cluj-Napoca în localitatea Suceagu, comuna Baciu.
„Vin la voi cu rugămintea de a-mi oferi câteva păreri sincere/sfaturi. Luăm în considerare mutarea din Cluj-Napoca în Suceagu. Ținând cont de faptul că avem o fetiță de 2 ani, care momentan merge la creșă, viitorul ei este principala noastră grijă în acest moment.
Astfel, dacă sunt printre voi persoane care au făcut acest pas de a se muta în Suceagu sau chiar și în alte zone limitrofe Clujului (dar mă interesează în mod special Suceagu), vă rog să îmi spuneți cum a decurs această schimbare.
Mă interesează orice detaliu, pornind de la cheltuieli, stilul de viață, dar în special calitatea învățământului în Baciu sau la creșele din Cluj-Napoca apropiate de Baciu.”, a întrebat o mămică din Cluj-Napoca.
Răspunsurile familiilor care au trecut prin experiențe similare au dezvăluit cât de greu le-a fost să se adapteze departe de oraș.
„Noi ne-am mutat din Cluj în Dezmir. Oricum, din Someșeni, de unde stăteam, nu e așa mare diferență, dar tot simți la făcut drumuri. De exemplu, un copil era dimineața la școală, celălalt după-masă.
Apoi, du-i la activități care sunt tot în Cluj. Nu se compară casa cu apartamentul: aici e liniște, spațiu, nu e atâta poluare. Plusuri și minusuri. Cam trebuie să fii șofer după copii.”, susține un internaut.
O altă mămică susține că principalul dezavantaj pe care cei mutați în zonele limitrofe este distanța față de școli.
„Cel mai mare dezavantaj pe care îl văd eu în zonele limitrofe (noi locuim în Câmpenești) sunt școlile, activitățile extra-curriculare și recreative.
Oricum ar fi, naveta se simte, plus dependența de mașină. Dar totuși, nouă ne este mai bine la casă: nu e atât de multă agitație, comunitate restrânsă, mult stat afară”, a relatat aceasta.
O tânără mutată recent în baciu i-a recomandat mămicii să nu se lase descurajată de micile inconveniente care pot veni la pachet cu tranziția de la oraș la sat.
„Locuiesc în Baciu. Eu sunt mulțumită în proporție de 85% de asta. În Suceagu nu este grădiniță, dar sunt în Baciu – trei chiar. Din toamnă, am auzit că se va deschide și prima creșă.
Naveta… e acceptabilă, comparativ cu situația din Florești. Sunt și multe magazine, spitalul Medicover e super fain și ușor accesibil. Medici de familie sunt trei în Baciu. La Suceagu nu cunosc.
Parcuri pentru copii sunt. În ceea ce privește starea lor, asta deja nu mai e vina autorităților, ci a adolescenților prost crescuți. Eu, sincer, recomand schimbarea!”, a comentat tânăra.
O altă persoană susține că părinții se transformă în șoferii personali ai copiilor lor, fiind nevoiți să stea ore întregi în trafic.
„Dacă veți veni la școală în oraș, va fi dezastru. Momentan, au ore plasate la intervale ciudate, după-masă mai ales. Când merg la creșă sau grădiniță, ai cam același program, atât dimineața, cât și seara.
Din Baciu, majoritatea drumului are o bandă pe sens de mers, ceea ce se simte mult în trafic.”, a adăugat aceasta.
4 Comentarii
Cel mai bine e sa iti iei o casa mai mica (150mp) in Cluj sa nu stai zilnic in trafic, si o casa la tara, sau pe malul lacului Tarnița, mai mare sa mergi in weekenduri si peste vara cand sunt copiii in vacanta
la tara te muti dupa pensionare, cand vii la oras doar pentru cumparaturi
Doar trebuie întrebați cei ce s-au mutat din Baci în Cluj, sunt chiar patroane de grădinițe și școli private, oare ce tâmpiți ce-au fost s-au mutat la oraș?