Mușcătura de căpușă, o urgență? Când este periculoasă muşcătura de căpuşă şi cum trebuie să procedezi când păţeşti asta


O singură vizită la secția de infecțioase sau la serviciul de urgență este suficientă pentru a conștientiza numărul crescând al persoanelor mușcate de căpușe. Chiar şi medicii spun că incidenţa a crescut în ultimii ani şi că aceste insecte apar şi în locuri mai puţin obişnuite. Totuși, mușcătură de căpușă este o urgență? Răspunsul este „nu”. Căpuşa poate fi extrasă acasă, eventual cu o vizită la medicul de familie în zilele următoare pentru a examina locul unde a fost şi pentru a administra tratament la nevoie. 

Majoritatea muşcăturilor de căpuşe nu sunt periculoase, dar există specii de căpuşe care pot să transmită boli grave, precum Febra butonoasă şi Boala Lyme. Alte boli, mai rare, care pot fi transmise prin muşcătura de căpuşă sunt tularemia, febra recurentă şi ehrlichioza.

„Mușcătură de căpușă, o urgență?

NU, căpuşa poate fi extrasă acasă, eventual cu o vizită la medicul de familie in zilele următoare pentru a examina locul unde a fost şi pentru a administra tratament la nevoie. 

1.Folosește o pensetă cu vârf subțire pentru a extrage căpușa. Asigură-te că tragi ușor, încercând să o scoți întreagă. Evită strivirea sau stoarcerea căpușei, pentru a preveni eliberarea de bacterii sau alte substanțe în piele. În cazul în care capul căpuşei se rupe în piele, nu te îngrijora! Îl poți extrage cu un vârf de ac de seringă cu uşurință. 

2. Curăță zona mușcată cu apă și săpun. Dezinfectează zona cu alcool sau cu o soluție antiseptică.

3. Urmărește zona mușcată pentru semne de infecție sau reacții alergice, cum ar fi roșeață extinsă, umflare, durere sau febră. Dacă apar astfel de simptome, prezintă-te la camera de gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.

Prevenirea mușcăturilor de căpușă:

Poartă îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi atunci când te afli în zonele cu densitate mare de căpușe. Folosește un repelent de insecte pe piele și pe haine conform instrucțiunilor”, transmit cei de la Consiliere Medicală CLUJ.

După ce numărul persoanelor muşcate de căpuşe a crescut, medicii specialişti au ajuns la concluzia că un tratament ulterior muşcăturii este recomandat. De obicei adulţilor li se prescriu 10 zile de tratament cu antibiotic, iar copiilor 5-7 zile.

Comentarii Facebook