Motocicliștii susțin modificarea unui articol din Codul Rutier. Petiția „Motocicleta nu este mașină”, înaintată de mai mulți motocicliști clujeni


Asociațiile de motocicliști din toată țara, inclusic din județul Cluj, s-au mobilizat și au lansat o petiție online în care excluderea motocicletelor și mopedelor de la aplicarea prevederile art. 8 din Codul Rutier. 

Solicităm Parlamentului României și Ministerului de Interne să excludă motocicletele și mopedele de la aplicarea prevederilor art. 8 din Ordonanța de urgență nr 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Solicităm, astfel, eliminarea obligativității de a avea pe motocicletă pachetul de siguranță compus din: stingător de incendiu, două triunghiuri reflectorizante și trusa medicală”, se arată în petiția înaintată de motocicliști.

Motocilciștii care au inițiat demersul și-au propus să strângă 5.000 de semnături și să înainteze petiția Ministerului de Interne, Ministerului Transporturilor și comisiilor de transport din Camera Deputaților și Senatul României. 

Până miercuri, 18 mai, s-au strâns peste 3.600 de semnături. De asemenea, motocicliștii au început demersuri active pentru modificarea legislației. 

„Ar trebui să fim sancționați pentru greșeala pe care am făcut-o, nu pentru alte aspecte”

Din perspectivă juridică, apreciez că procesul verbal nu prezintă vicii de nelegalitate, însă sunt alte aspecte pe care se poate milita. Se spune că sancțiunea a fost dată în principiu pentru deranjarea liniștii publice. Dacă mie mi s-ar zice că am deranjat cu toba etc., atunci mi se pare logic să fi fost sancționat pentru asta”, a spus avocatul clujean Paul Sorinca, reprezentant al asociației Transilvania Bikers.

De asemenea, nu e puțin ciudat ca doar în această zonă și doar de un anume agent/echipaj să fie sancționați motocicliștii, aparent pentru alte fapte față de cele înscrise în procesul verbal? Sunt de acord să fie sancționate persoanele care deranjează efectiv și, tocmai de aceea, nu voi putea fi de acord cu sancționarea unei persoane care știu categoric că nu e `night rider`, cum s-a mai spus”, a mai spus acesta. 

Vezi și: Motocicliști amendați la Cluj pentru că nu au extinctor, trusa medicală si pentru ca i-au dat de lucru agentului - VIDEO

Motocicleta nu este mașină

Demersul vine după ce polițiștii clujeni de la Rutieră au amendat mai mulți motocicliști care nu aveau pe motocicletă stingător de incendiu, două triunghiuri reflectorizante și trusa medicalș.

Motocicliștii au fost acuzați de cetățeni că își turează motoarele și fac liniuțe noaptea, deranjând liniștea publică. Potrivit Codului Rutier, motocicleta este încadrată ca fiind un autovehicul cu 2 roți cu sau fără ataș.


Comentarii Facebook