Vineri 9 Decembrie

Minune la Cluj? Fântâni cu motorină într-un sat de lângă Cluj-Napoca. Din păcate, nimeni nu se bucură

 

Țăranii dintr-un sat de lângă Cluj-Napoca s-au trezit cu fântânile pline cu motorină, după un accident produs pe varianta Vâlcele - Apahida. 

Este vorba despre satul Gheorghieni, lângă care s-a răsturnat o cisternă a armatei, iar combustibilii s-au scurs scurs în pânza freatică. Este vorba despre 7 tone de motorină. Nu este afectat tot satul, dar sunt multe fântâni pline cu motorină.

Chiar dacă unii ar crede că este un moment de fericire, nu este, pentru că motorina nu poate fi folosită. Sătenii scot acum apa contaminată din fântâni pentru a curăța sursa lor de apă pentru grădini și animale. 

Autoritățile au organizat o ședință pentru a vedea ce e de făcut. 

Concluziile întâlnirii au fost următoarele:

Prefectul a cerut primarului comunei Feleacu întrunirea imediată a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, pentru identificarea sumei disponibile în fondul pentru urgență constituit la nivelul bugetului local al comunei, care să fie folosită în scopul achiziționării de rezervoare noi pentru depozitarea temporară a apei primite în perioada următoare și pentru cheltuieli ulterioare necesare intervenției de moment.  

Autoritățile locale împreună cu reprezentanții Armatei și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au oprit alimentarea cu apă atât de la bazinul principal, cât și de la cele secundare și astfel apa contaminată nu mai să nu ajungă la populație. Măsura a fost luată de urgență pentru ca cele 350 de gospodării de pe raza satului Gheorgheni să nu fie afectate. 

De asemenea, doamna prefect a solicitat Direcției de Sănătate Publică și Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj o serie de analize pentru a determina potabilitatea apei dintr-o fântână, o sursă naturală de apă aflată în centrul satului, care poate fi o soluție provizorie pentru alimentarea cu apă a comunității.

Prefectul, Irina Munteanu, a solicitat ajutorul organizațiilor non-guvernamentale din județul Cluj pentru aprovizionarea cu apă îmbuteliată care să fie distribuită oamenilor. De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență va asigura alimentarea cu cisterne de apa nepotabilă, care va putea fi folosită pentru animale sau uz casnic.

Compania de Apă Someș S.A. a furnizat încă de ieri apă potabilă prin cisterne care au fost duse în centrul satului. De asemenea, acesta se preocupă de identificarea și punerea în aplicare a unor soluții tehnice pentru curățarea bazinelor și în paralel, de realimentarea acestora cu apă, cât mai curând posibil. De asemenea Garda de Mediu și Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj vor ajuta la decontaminarea apei direct de la conductele principale prin aplicarea unor filtre de curățare.

Toate ajutoarele de apă potabilă, aduse în cisterne de către Compania de Apă Someș, cât și cele de apă nepotabilă, puse la dispoziție de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, vor ajunge în localitatea Gheorgheni, într-un anumit intervalul orar, iar cetățenii vor fi informați în acest sens și își vor putea duce apa necesară în recipiente proprii. 

O echipă mixtă formată din specialiști ai instituțiilor prezente la întâlnire s-a deplasat la fața locului pentru a stabili următorii pași de intervenție în vederea restabilirii situației. 

Divizia 4 Infanterie „Gemina”, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Inspectoratul de Jandarmi „Alexandru Vaida-Voievod” și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj sprijină instituțiile implicate, dar și comunitatea din satul Gheorgheni în vederea intervenției prompte și rezolvarea situației.

Foto: Captură Antena 3

Comentarii Facebook