Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, vrea să DIZOLVE Institutul de Urologie din Cluj. Ce a anunțat


Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că trebuie reorganizat Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj și preluat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

Ministrul susține că Institutul va deveni un centru de urologie şi transplant renal, relatează News.ro.

Ioana Mihăilă a declarat, într-o conferinţă de presă, că săptămâna trecută a făcut o vizită la Institutul de Urologie şi Transplant Renal şi a primit de acolo mai multe solicitări. Acestea sunt: mărirea tarifului pe caz ponderat, solicitare trimisă CNAS, includerea în programul de acţiuni prioritare pentru anestezie şi terapie intensivă şi modificarea cadrului legislativ pentru acţiunile prioritare de transplant astfel încât din acţiunile prioritare de transplant să se poată deconta şi cheltuieli de personal.

Referitor la mărirea tarifului pe caz ponderat, menţionez că ne-am consultat cu colegii de la CNAS şi conform datelor pe care aceştia le au disponibile Institutul de Urologie şi Transplant Renal se află în primele 10-15 spitale din ţară din cele 400 de unităţi sanitare spitaliceşti din ţară ca valoare a tarifului pe caz ponderat, cu o valoare de 1.839, mai mult decât Spitalul Clinic Parhon din Iaşi, care desfăşoară o activitate similară sau ca Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, tarifele acestora fiind 1.726, respectiv 1.800 de lei”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Mihăilă a menţionat că în iunie Institutul de Urologie şi Transplant Renal a primit o suplimentare de fonduri de 30.000 de lei.

În plus, doar în luna iunie, ca urmare a discuţiilor de mediere dintre Casa Judeţeană de Asigurări Cluj, Prefectură şi reprezentanţii Institutul de Urologie şi Transplant Renal, Institutul de Urologie şi Transplant a primit o suplimentare de fonduri de 30.000 de lei pe cazurile deja rezolvate. Situaţia financiară a Institutul de Urologie şi Transplant Renal, conform raportărilor de la CNAS, este în continuare stabilă. De la 1 iulie, după ce intră în vigoare următorul contract cadru şi următoarele norme aferente contractului cadru, Institutul de Urologie şi Transplant Renal va primi o sumă semnificativ mai mare decât cea de acum, pe noile reguli de creştere a indicelui de case-mix şi de scădere a duratei medii de spitalizare, această sumă fiind cam cu 340.000 de lei în plus pe lună”, a mai menţionat Ioana Mihăilă.

Ea a precizat, referindu-se la a doua solicitare, că Ministerul Sănătăţii a făcut deja demersuri pentru ca Institutul de Urologie şi Transplant să fie inclus în acţiuni prioritare terapie intensivă.

De asemenea, pentru cea de-a treia solicitare, Ioana Mihăilă a menţionat că modificarea cadrului normativ pentru acţiuni prioritare transplant nu poate fi rezolvată, “solicitarea constând în a asigura finanţarea cheltuielilor de personal, ar fi o dublă finanţare, motiv pentru care acest lucru în acest cadru legal nu poate fi efectuat”.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că Institutul funcționează la mansarda clădirii care aparține Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca.

Practic, se află la ultimul nivel şi la mansarda acestei clădiri. Nefiind comunicare între cele două instituţii, nu s-au putut face demersurile pentru asigurarea evacuării în siguranţă la incendiu, motiv pentru care Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă nu a putut elibera aviz de securitate la incendiu, problemă care în această situaţie în acest context nu poate fi rezolvată”, a transmis Mihăilă.

Considerăm oportună reorganizarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj prin includerea în structura funcţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca sub forma unui centru de urologie şi transplant renal. Această includere va asigura pacienţilor accesul la serviciile de urologie şi de transplant renal, nu va însemna discontinuităţi în tratament. Demersurile pentru obţinerea reacreditării, cu tot cu modificarea formei de personalitate juridică pot să fie scurtate cât de mult posibil, dar pe lângă acest lucru vor aduce anumite avantaje administrative. De exemplu, posibilitatea de a utiliza la comun laboratorul de analize medicale, laboratorul de radiologie şi imagistică, laboratorul de anatomie-patologică”, a precizat Ioana Mihăilă.

Angajații Institutului de Urologie și Transplant Renal din municipiul Cluj-Napoca protestează împotriva ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă.

Aceștia ar fi nemulțumiți de faptul că singurul institut de transplant renal din Nord-Vestul României, riscă să fie desființat. Astfel, singura opțiune pentru bolnavi, ar mai rămâne institutul din București.

Cluj: Angajații Institutului de Urologie au protestat împotriva ministrului Sănătății - FOTO

Comentarii Facebook