Ministrul Sănătății face campanie electorală pe spatele Spitalului Județean Cluj. Cum blochează proiectele


Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, Adela Golea, susține că vizita neanunțată a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, nu face bine nimănui.

Vizita doamnei ministru Pintea a fost neanunţată, nimeni din Comitetul Director al SCJU Cluj-Napoca nu ştia că va exista vizita. (...) Aceste controale sunt necesare, dacă sunt benefice. Ca manager al sistemului sanitar, poţi să vii să faci controalele, poţi să vezi ce nu merge, dar trebuie să existe un feed-back care să fie constructiv. Dacă aceste controale nu merg şi cu un feed-back, merg cu nişte frustrări.

Putea să vină să vadă şi să ne contacteze când era în spital şi să discutăm. (...) Eu nu acuz vizita, modalitatea în care, în schimb, avem beneficii după aceste vizite trebuie să o cizelăm puţin. (...) În urma vizitei d-nei ministru Pintea îmi doresc ca pacientul să fie câştigat, să primim nişte bani în plus”, a acuzat Adela Golea.

Adela Golea a mai precizat că UPU nu are suficienți ambulanțieri pentru că nu se pot face angajări, posturile fiind blocate de Ministerul Sănătății. 

Dat fiind faptul (cunoscut) că spitalul funcționează în regim pavilionar, spitalul are acreditate două ambulanțe tip A1-A2, pentru transportul neasistat al pacienților între clădirile acestuia. Acestea funcționează de luni până vineri, în două ture (8-16, 12-20), neputându-se suplimenta încadrarea de șoferi (pentru a se lucra 24h/24), din cauza faptului că, până la semnarea contractului cu CAS Cluj, nu se pot face angajări. În 2015-2016, spitalul a formulat solicitări adresate Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru aprobarea unei mașini de tip C pentru spital (pentru transport asistat). În acest sens, spitalul a alocat fonduri pentru echipamentele medicale din dotarea mașinii, însă propunerea nu a fost acceptată; 

Conform 1706/2007, în statul de funcții al spitalului nu există ambulanțier. Există, în schimb, în statul de funcții aprobat poziția de ”șofer autosanitară”, a mai spus Golea. 

Despre clădirea Clinicii de Ortopedie, directorul medical al (SCJU) Cluj a spus că Ministerul Sănătății blochează modernizările. 

Pentru 2019, printre proiectele de modernizare demarate, se află și etajarea clădirii Secțiilor Clinice Ortopedie-Traumatologie I-II, relocarea și modernizarea blocului operator (BO) și A.T.I., reamenajarea spații ocupate de BO existent, reabilitarea și modernizarea clădirlori și instalațiilor aferente, amenajarea accesului auto ambulanțe și a liftului exterior; Proiectul are o valoare totală de aproape 30 milioane de lei, iar spitalul a solicitat de la Ministerul Sănătății (adresa nr. 3587/07.02.2019) și Consiliul Județean (adresa nr. 5230/B/10.04.2019) suma de aproximativ 29.200.260 lei, iar de la Consiliul Local (adresa nr. 8076/02.04.2019) s-a solicitat suma de 1.500.000 lei. Până în acest moment, Consiliul Județean a aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului. În continuare, de la Ministerul Sănătății nu există un răspuns; 

Imaginile surprinse în curte vizează zona de depozitare a mjloacelor fixe și a obiectelor de inventar propuse pentru casare (prin adresa nr. 19083/01.04.2019 – către MS). Pentru casarea/ înstrăinarea acestora, conform legii, este necesar avizul Ministerului Sănătății – aviz pe care nu l-am primit încă. Din păcate, spitalul nu dispune de o hală pentru depozitarea aparaturii propuse pentru casare”.

În postarea de pe Facebook, ministrul Sănătății nu spune nimic despre proiectul care viza investiții de 30 de milioane de lei pentru ”etajarea clădirii Secției de Lincire de Ortopedie Traumatologie 1-2, relocare și modernizare bloc operator și ATI, remanajarea spații ocupate de bloc operator, reabilitare și modernizare clădiri și instalații aferente, amenajare acces auto ambulanțe și lift”. Proiectul a fost depus la data de 31 ianuarie 2019, la registratura cabinetului ministrului, dar nu s-a dat niciun răspuns. 

act-minister.jpg


Comentarii Facebook