Ministrul Sanatatii a vorbit la Cluj despre necesitatea aparitiei medicilor scolari, special pregatiti


Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat, joi, la Cluj ca in facultatile de medicina ar trebui sa apara specializarea de medic scolar.

Declaratia a fost facuta la deschiderea celui de-al treilea Congres National de Medicina Scolara si Universitara.

"Mi-am pus niste intrebari daca este nevoie de o supra specializare a medicinii scolare, daca acest profil se delimiteaza de restul pediatriei sau medicinii preventive. S-ar putea sa fie nevoie de o astfel de supra specializare si eu cred ca ar trebui asa ceva. Daca esti medic de familie nu poti sa faci foarte bine si medicina scolara, trebuie sa ai inca niste cunostinte in plus. Mesajul meu este sa incercam sa formam profilul acestei specializari si sa concretizam aceste demersuri", a declarat Ritli.

Ministrul Sanatatii a vorbit si despre dezvoltarea retelei de medicina scolara.

"Acum avem, teoretic, 2.500 de elevi la un medic scolar, dar in realitate sunt mult mai multi. Pe de alta parte, medicul scolar se plimba de la scoala la alta, nu are fiecare scoala medicul ei. Mai este si faptul ca nu sunt foarte multi medici doritori sa faca acest lucru, deci reteaua trebuie revigorata si din punctul de vedere al personalului si al preocuparilor din acest domeniu. in mediul rural nici nu este medic scolar, iar activitatile profilactice care ii privesc pe elevi sunt realizate de medicii de familie, dar ei nu sunt retribuiti pentru asa ceva. Ar trebui retribuiti din partea statului, sub forma unui contract", a afirmat ministrul.

Statisticile arata ca circa 24% dintre elevi sufera de boli cronice ale aparatului locomotor, de sechele de rahitism, de obezitate, de afectiuni oftalmologice.

La cel de-al treilea Congres National de Medicina Scolara si Universitara, organizat de  Societatea Medicilor din Colectivitatile de Copii in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca si Directia de Sanatate Publica Cluj, participa 150 de medici din 27 de judete din tara.

Congresul va avea loc in perioada 19-20 aprilie 2012.

Comentarii Facebook