Ministrul Educației vrea creșterea duratei anului școlar începând cu 2022. Cîmpeanu: „Vacanța de vară ar trebui să fie mai scurtă”


Ministrul Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, propune ca din toamna anului 2022 să fie lungită perioada anului școlar, el explicând că a făcut o propunere în acest sens chiar pentru anul școlar 2021-2022, dar că aceasta nu a fost acceptată, fiind invocată predictibilitatea.

Vară mai scurtă, an școlar mai lung

„Structura anului școlar pentru anul școlar 2021-2022 este deja stabilită. Mai departe, din toamna anului 2022, am făcut publică opinia mea, pe care o susțin: este nevoie de o creștere a duratei cursurilor. Suntem printre ultimele țări europene din punctul de vedere al duratei cursurilor. Pierderile suferite pe durata crizei sanitare au fost foarte mari - nu numai în România, este drept - ele vor trebui să fie recuperate în timp. Pentru asta, mai mult decât oricând, este nevoie de o durată mai mare a perioadei de cursuri”, a afirmat ministrul Educației, duminică seară.

Întrebat ce părere are despre propunerea fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, care a afirmat că în opinia sa, pentru următoarea perioadă durata vacanței de vară ar trebui redusă la o lună, actualul deținător al portofoliului Educației a răspuns că „vacanță de vară mai scurtă, asta înseamnă perioadă de cursuri mai lungă”, el arătând că „este nevoie de acest lucru”, însă propunerile în acest sens pentru extinderea perioadei de cursuri din anul școlar următor, care începe în toamnă, „acesta nu au fost acceptate”, invocându-se că este nevoie de predictibilitate.

„Nu știu și nu vreau să vă răspund acum (cu privire la ipoteza unei vacanțe de vară de o lună - n.r). Nu mă pronunț, dar cu siguranță vacanța de vară ar trebui să fie mai scurtă”, a afirmat Cîmpeanu.

În prezent, conform ministrului, perioada anului școlar durează în România, 34 de săptămâni, fiind mai scurtă decât în multe țări europene. Astfel, într-un ciclu de învățământ de 12 ani, un elev din Germania învață cu doi ani și jumătate mai mult decât un elev din România.


Comentarii Facebook