Ministrul de Interne, despre arestul IPJ Cluj: Daca Pacurar era un bun gospodar nu se ajungea aici

 

Ministrul de Interne, Traian Igas, l-a tras de urechi pe seful IPJ Cluj, chestorul Ioan Pacurar, spunand ca, arestul de la Cluj este comparat cu "Bastilia", pentru ca nu s-au cerut bani pentru modernizarea lui.

 

"Noi, in Ardeal, avem o vorba care spune ca omul sfinteste locul. Inspectorul sef al IPJ Cluj este cel care trebuie sa se ingrijeasca de acest lucru, din ceea ce stiu eu nu a cerut pana acum sume pentru a imbunatati conditiile de acolo, sigur ca, daca inspectorul sef este un gospodar si trebuie sa fie un gospodar, si vine la MAI si cere fonduri, ministerul in limita sumelor pe care le avem la dispozitie va aloca bani si pentru asa ceva. Nu cunosc daca sindicalistii au cerut acest lucru", a spus ministrul de Interne, Traian Igas.

 

Cu toate acestea, Sindicatul National al Agentilor de Politie din Romania a aratat intr-un memoriu realizat in decembrie 2010 care sunt problemele din arestul IPJ Cluj.

Acestia avertizeaza ca "au fost inchise definitiv aresturile de la politia Oras Huedin; Pol. Mun. Gherla; Pol Mun.Dej, intrucat  numarul persoanelor incarcerate in aceste aresturi incepand cu anul 2006 s-a redus si acestea nu mai corespundeau din punct de vedere al  asigurarii minimului de conditii prevazute de normele europene in materie. De asemenea, este inchis temporar arestul de la Politia mun. Turda (arest dat in functiune in luna august 2004 fiind amenajat si dotat conform  normelor in vigoare) intrucat, incepand cu anul 2007 s-a redus foarte mult nr. persoanelor incarcerate in acest arest astfel ca nu s-a mai putut asigura hrana acestora. (...) La arestul de la resedinta inspectoratului, camerele de detinere nu sunt prevazute cu grupuri sanitare in interior. Acest fapt determina angrenarea agentilor constant in scoaterea arestatilor din camere de mai multe ori pe zi, pentru satisfacerea necesitatilor fiziologice, fiind obligati sa-i supravegheze la grupurile sanitare aproximativ 80% din  timp; acest aspect ingreuneaza  aplicarea tuturor masurilor stabilite prin consemnele speciale (ex.la data de 13.03.2010 era instituit consemn special fata de patru arestati preventiv). Nu exista posibilitatea asigurarii unui iluminat natural in camerele de cazare, nu exista ferestre exterioare, iluminatul fiind in exclusivitate artificial. Aerisirea in camerelor de detentie se face printr-o plasa de sarma, protejata cu un grilaj din lemn, montate deasupra usilor de acces", se arata in memoriul Sindicatului.

 

Citeste mai jos detalii din acest memoriu...

Mircia Giurgiu cere modernizarea arestului IPJ Cluj. Politistii sustin ca cei arestati nu au toaleta si celulele nu au geamuri

Comentarii Facebook