Miercuri 24 Aprilie

Mielul de carne transilvănean, hibridul de la Cluj pregătit pentru export


Membrii asociației IJARU, parte a Clusterului Agricol Cluj, au realizat un nou hibrid, reușind să împerecheze berbecii de carne, cu rasele autohtone de oi, țurcana și țigaia, pentru a obține miei de calitatea superioară.

Prin încrucișarea celor două rase românești cu berbecii de carne, se dorește obținerea unor miei cu o greutate mult mai mare, de aproximativ 35-40 de kilograme, de o calitate superioară.

Este un brand , un produs care a fost înregistrat la OSIM și interesul nostru a fost acela ca prin încrucișarea de berbeci de carne străini și oile Țurcane sau Țigaie românești să obținem o creștere de mare calitate. Cei care consumă miel în străinătate îl consumă preparat într-un anume fel și nu tocană sau ciorbă. Este o deschidere către export, desfacerea va fi mult mai predictibilă”, a declarat profesorul univ. Toma Mugea.

Scopul acestui hibrid este cel de a penetra piața din Europa vestică, unde carnea de oaie, de calitatea superioară, se consumă cu regularitate.

Noi nu avem tradiția consumului cărnii de oaie. Dacă vă duceți la orice restaurant și comandați carne de miel o să vedeți că nu se găsește. Se consumă acest miel de Paște, miel de lapte, cu carne imatură, cu multă apă. Cei din Europa vestică își cumpără carnea de miel din Australia și noua Zeelandă, iar noi ar trebui să le împingem această carne că suntem mai aproape. Acesta este rolul măririi greutății mieilor, pentru a putea intra în această piață”, a declarat consilierul județean Ilarie Ivan.

Comentarii Facebook