METODA ”ACCIDENTUL”: Sfaturile Poliției Cluj pentru a nu fi înșelați

 

Pentru a nu cădea victimă celor care folosesc metoda ”accidentul” pentru a obține rapid sume importante de bani, polițiștii din Cluj au emis o serie de recomandări. 

 

Polițiștii menționează că în aceste cazuri sunt vizate persoane de vârsta a doua şi a treia, care se presupune că au bani şi rude care nu se află în proximitatea lor.

 

Recomandările IPJ Cluj:

 

- Nu daţi curs solicitărilor de bani din partea diferitelor persoane care se prezintă la domiciliul dumneavoastră şi vă cer bani, descriindu-vă evenimente rutiere tragice în care sunt implicaţi membri ai familiei dumneavoastră. 

- Nu răspundeţi unor solicitări prin care vi se cere să depuneţi diverse sume de bani într-un anumit cont, indiferent de motivul invocat!

- Pentru a putea verifica ulterior dacă informaţia comunicată a fost adevărată sau nu, solicitaţi interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internată victima, date de contact etc). 

- Nu vă lăsaţi impresionaţi de poveşti tragice cu accidente grave sau de apelurile aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident, produs de regulă în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat care solicită o  sumă de bani pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obţine diverse facilităţi.

 

Cei care folosesc această metodă mizează pe incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante; incapacitatea de evalua raţional situaţia în stare de urgenţă; empatia şi compasiunea ridicate ale victimei, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni.

 

În plus, reprezentanții IPJ Cluj menționează că în cazul accidentelor grave poliția este cea care anunță aparținătorii.

 

Înșelăciuni la Cluj-Napoca prin metoda ”accidentul”. Două bătrâne au plătit 9.500 de lei unor necunoscuți

Comentarii Facebook