Mesajul Colegiului Medicilor Cluj, după condamnarea medicului Adela Golea


Colegiul Medicilor Cluj a transmis un mesaj de susținere pentru Conf. Dr. Adela Golea, în urma condamnării acesteia în primă instanță la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare pentru că a refuzat să prelevede probe biologice de la doi șoferi prinși băuți la volan. 

Medicii clujeni susțin că sancțiunea complementară pare nedreaptă, ”din moment ce medicul, prin jurământul dat, își dedică întreaga viață în folosul comunității”.

Consiliul Colegiului Medicilor Cluj a luat act despre hotărârea pronunțată de prima instanță în procesul penal deschis împotriva dnei. Conf. Dr. Adela Golea, în legătură cu administrarea UPU a SCJU Cluj-Napoca. 

Justiția reprezintă caracteristica fundamentală a oricărui stat de drept, fiind garanta democrației. Faptele trebuie judecate și prin prisma circumstanțelor generatoare și a conduitei morale a făptuitorului. Medicina de urgență presupune mult devotament, profesionalism, concentrare. Sancțiunea complementară dispusă de prima instanță poate părea nedreaptă, din moment ce medicul, prin jurământul dat, își dedică întreaga viață în folosul comunității. 

Colegiul Medicilor Cluj își manifestă sprijinul față de medicul Adela Golea și față de toți medicii care luptă în fiecare clipă pentru salvarea vieților omenești”, au transmis reprezentanții Colegiului Medicilor Cluj. 

Medicul Adela Golea a fost șeful UPU SMURD Cluj și al Unității de Primire a Urgențelor (UPU) Cluj. În ultimii doi ani a ocupat funcția de director medical al Spitalului Clinic Județean Cluj. 

În perioada în care a fost medic șef la UPU Cluj, Adela Golea a dat un ordin pentru a preveni supraaglomerarea unității, care se ”sufoca” din cauza numărului mare de cazuri, unele care putea fi preluate de alte unități de primire a urgențelor . Ordinul respectiv se referă la faptul că medicii și asistentele medicale trebuiau să se ocupe cu prioritate de pacienți și nu de cazurile de șoferi cu alcoolemie în sânge, aduși de polițiști. 

Acest ordin a fost privit de IPJ Cluj ca un abuz în serviciu, Adela Golea fiind trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată.  


Comentarii Facebook