Medicii clujeni au primit de la DSP Cluj hârtii de liberă trecere. Ce urmează? - EXCLUSIV


Medicii clujeni au primit de la spitalele la care lucrează hârtii ștampilate de DSP Cluj, care vor servi drept documente de liberă trecere.

Hârtiile certifică faptul că respectiva persoană este angajat ca medic și merge la locul de muncă. Acestea vor folosi dacă respectivul medic este oprit pe stradă de un echipaj, în cazul în care orașele intră în carantină extinsă.

Deocamdată nu s-a anunțat nimic oficial, dar Raed Arafat, președintele Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, a propus printr-un draft de lucru limitarea deplasărilor. Decizia finală nu s-a luat și aparține Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență.

DRAFTUL HOTĂRÂRII NR. 14 din 20.03.2020, care va fi propus aprobării Guvernului, prevede ca românii să poată ieși din casă pentru următoarele:

Deplasare până la locul de muncă, dacă activitatea e esențială. E nevoie de adeverință de la angajator.

Consult medical care nu poate fi amânat.

Cumpărături lângă domiciliu.

Ajutorarea bătrânilor.

Alte urgențe cu detalierea traseului.

Sport lângă domiciliu.

Plimbare cu animalele de companie lângă casă.

Această formă nu este definitivă, iar Guvernul Orban poate interveni pe ea și va decide dacă și de când intră în vigoare.

--------------------

UPDATE 

Ordonanața militară prezentată sâmbătă seara de ministrul de Interne, Ion Marcel Vela, prevede că persoanele care se deplasează afară din casă după ora 22.00 trebuie să prezinte documente, inclusiv un act de la angajator:

Art. 5. În intervalul orar 22.00 - 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil”.

Ordonanța militară interzice formarea grupurilor, dar nu zice nimic de cozi. În plus, ”recomandă” să nu se iasă din casă

Comentarii Facebook