Medic la Ambulanță Cluj: A salvat viața pacientului, dar acum este anchetat. Vina lui: Nu vorbește limba maghiară


O femeie susține că un medic din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Cluj i-ar fi cerut să vorbească în limba română, după ce femeia a discutat cu pacientul în limba maghiară. Aceasta a declarat că nu se aștepta ca un astfel de eveniment să aibă loc în Cluj-Napoca și că dorește să se asigure ,,că acest lucru nu se va mai întâmpla” și altor persoane. 

Presupusul incident a avut loc în casă, după ce medicul alocat cazului a început să acorde atenție pacientului. În timp ce doctorul lucra cu bătrânul, doamna care a chemat ambulanța a început să îl liniștească pe pacient, vorbind cu el în maghiară. Atunci, echipajul medical ar fi cerut ca discuția să fie în limba română.

Cu toate acestea, femeia recunoaște că echipajul medical a tratat pacientul ,,exemplar” și că acesta a fost transportat la spital în condiții optime de către medici. 

Horia Simu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Cluj, a explicat pentru Știri de Cluj că aceasta a discutat cu pacientul în limba maghiară, iar echipajul medical i-a cerut să discute în limba română, o singură dată. Această solicitare a fost făcută deoarece medicii, care nu vorbeau limba maghiară, aveau nevoie de informații vitale despre starea pacientului:

„Femeia nu a susținut în repetate rânduri că medicul i-a cerut să vorbească în limba română. A susținut că, la un moment dat, s-a vorbit în limba maghiară cu pacientul, iar echipajul i-a cerut să discute în limba română. Tot femeia, în aceeași sesizare, a spus că echipajul s-a comportat excelent. 

Solicitarea echipajului medical de a vorbi în limba română s-a făcut în momentul în care discuția dintre echipaj și pacient a fost întreruptă, întârziind accesul echipajului la informații vitale despre starea pacientului, cum ar fi ora apariției primelor simptome, determinantă pentru conduita medicală ulterioară. De asemenea, orice informație comunicată cu dificultate de către pacient trebuia înțeleasă de echipajul medical, care nu vorbea limba maghiară”, a explicat Horia Simu. 

O anchetă internă a fost deschisă. Urmează să se stabilească cu exactitate care au fost împrejurimile în care evenimentul s-a petrecut:

,,Prin anchetă dorim să cercetăm, să ascultăm, să vedem. Într-adevăr, dacă modul în care s-a desfășurat interacțiunea a deranjat, vom analiza situația și, unde este necesar, vom lua măsuri pentru îmbunătățire. Dar pe mine, în primul rând, mă interesează actul medical în sine. Prioritară este identificarea simptomatologiei și transportul pacientului la spitalul unde trebuie”, a mai spus directorul Serviciului Județean de Ambulanță Cluj. Există o conduită care trebuie respectată.

Cred că a fost o mică neînțelegere acolo. Presa, văd, exagerează niște elemente emoționale. Din ce spune doamna, pacientul a fost tratat exemplar, chiar a fost ajutat să coboare și a fost dus la spitalul potrivit. Pe mine asta mă interesează”, a mai povestit Horia Simu. 


Comentarii Facebook