Mărturie ȘOC: Primii salvatori au ajuns la epava avionului cu mâinile în buzunar. Medicul Radu Zamfir s-a IRITAT

 

Unul dintre cei 3 moți care au ajuns primii la epava avionului a povestit că echipele de salvatori au venit cu mânile în buzunar.

 

Gheorghe Trif, localnicul care a ajuns la locul accidentului alături de Gheorghe Giurgiu și Argentin Toader, a spus că prima echipă de salvatori care a ajuns la ei nu avea niciun fel de echipament de prim-ajutor: ”Au venit cu mâinile în buzunar. Nu aveau targă, aveau doar casca pe cap. Când a văzut domnul doctor Zamfir, a spus - e citat - «Eu sunt medic, domnişoară, sunt doctorul Zamfir. Nu aşa se procedează!»”, a povestit Gheorghe Trif.

 

Cei trei au fost îndrumați spre locul prăbușirii de şeful de post din comuna Albac, judeţul Alba.

 

După cei trei salvatori, timp de aproape o oră, doctorul Zamfir i-a îndrumat și coordonat, ducând pe brațe pe studenta aflată în stare de inconştienţă. Gheorghe Trif a spus că ulterior s-au întâlnit cu alţi localnici care au preluat-o pe fată, iar el şi ceilalţi doi consăteni s-au întors la celelalte victime pentru a le transporta. Cei trei au improvizat o targă din crengi şi o pătură pentru a-l transporta pe copilot, care avea picioarele rupte, conform Mediafax.

 

Gheroghe Trif și Gheorghe Giurgiu au relatat că echipele de salvare erau foarte prost dotate, având numai cască și mănuși.

 

Interesantă este și declarația șefului de formaţie din cadrul Salvamont Salvamont Cluj, Vasile Cipcigan, care a spus că avea dotări foarte bune, tărgi și un medic, dar că cei de la Centrul de comandă din comuna Horea (judeţul Alba) au refuzat ajutorul lor.

 

Când am ajuns acolo, la Crucea Iancului, ni s-a spus că «s-au găsit» (răniţii - n.r.) în zona în care o bănuiam şi noi, ne-am îndreptat de urgenţă acolo. Când am ajuns în comuna Horea, ni s-a spus că nu au nevoie de noi. Le-am spus foarte clar, chiar eu am făcut inventarul echipamentului, aveam cinci maşini de teren şi aveam şapte tărgi la noi. Le-am spus foarte clar: «Domnule, avem şapte tărgi, avem saci de dormit, putem interveni», dar ne-au spus «Nu avem nevoie, cei de sus, aşa ni s-a spus. Cei de sus au spus că nu au nevoie de noi, cei de sus geografic vorbind, au spus că nu au nevoie de voi, se descurcă cu ce au». «Ok, mulţumim», am spus şi ne-am retras”, a spus Cipcigan.

 

Salvamontiștii din Cluj au pierdut peste 2 ore cu deplasarea la Crucea Iancului, foarte departe de zona în care s-a prăbușit avionul

Comentarii Facebook