Joi 9 Februarie

Mai mult de jumătate dintre deţinuţii din România refuză vaccinarea împotriva COVID-19


Mai mult de jumătate dintre deţinuţii din România refuză vaccinarea. Sindicaliştii avertizează despre „un real pericol pentru polițiștii din penitenciare".

Doar 9.000 dintre cei 22.500 de deținuți din sistemul penitenciar şi-au exprimat dorinţa de a se vaccina împotriva COVID-19, anunţă Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Din cei 22.500 de deținuți din sistemul penitenciar, doar 9.000 si-au exprimat dorinta de a se vaccina. Vaccinarea deținuților se va face cu doze Johnson&Johnson. Nici măcar jumătate dintre deținuți nu se vor vaccina", se arată în mesajul publicat pe platforma fsanp.ro.

Sindicaliştii şi-au exprimat îngrijorarea pentru sănătatea poliţiştilor care lucrează în penitenciare, care ar putea fi pusă în pericol de numărul scăzut de deţinuţi care doresc să se vaccineze şi atribuie acest refuz unei comunicări deficitare. 

Nici măcar jumătate dintre deținuți nu se vor vaccina, ceea ce înseamnă un real pericol pentru polițiștii din penitenciare care desfășoară activități directe cu aceștia. N-a avut cine să discute cu deținuții și să îi determine să se vaccineze. O lipsă de interes care ne va costa. Cine va răspunde pentru acest dezinteres?", mai scriu sindicaliştii. 

Dr. Valeriu Gheorghiță a transmis că deţinuţii vor primi vaccinul Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză.

La nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinare. Această activitate se va desfăşura în cabinetele proprii medicale din penitenciare, cu resursă umană proprie, la care pot participa şi alte categorii de persoane din resursa fiecărui judeţ, acolo unde nu există suficientă resursă umană disponibilă. Dozele vor fi preluate dintr-un centru fix, după modelul vaccinării în centrele sociale şi rezidenţiale, se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului, în cabinetele medicale.

Persoanele vor fi introduse în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, iar adeverinţa de vaccinare se păstrează la fişa medicală a fiecărei persoane. Se va distribui vaccin de la compania Johnson&Johnson, tocmai pentru a facilita vaccinarea, pentru că vorbim de o schemă de administrare cu o singură doză, însă se pot folosi şi alte tipuri de vaccinuri, în măsura în care se respectă lanţul de frig şi celelalte condiţii necesare", a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare pe 13 aprilie.


Comentarii Facebook