Lucan e în FIERBERE după scrisoarea lui Emanuel Ungureanu și caută JUSTIFICĂRI pentru transplantul lui Arșinel

 

Conducerea Institutului  Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, condus de profesorul Mihai Lucan, este în fierbere de la declanșarea scandalului legat de primirea preferențială a unui rinichi de către actorul Alexandru Arșinel.

 

Referitor la cazul concret al domnului Arşinel, caz mediatizat excesiv în ultimele zile, precizăm faptul că dânsul se afla pe lista ICUTR Cluj, fiind trimis la noi de către medicul nefrolog care îi supraveghea de ceva timp funcţia renală şi care a indicat necesitatea substituţiei. În virtutea protocolului mai sus descris, oricât de mult ar dori cineva să ajute o persoană aflată în insuficienţa renală cronică, nu poate face acest lucru fără respectarea strictă a condiţiilor, deoarece transplantarea unui organ incompatibil cu primitorul ar duce la respingerea rinichiului. Deci în cazul acesta a existat o compatibilitate foarte bună, ca urmare şi evoluţia post operatorie a dlui Arşinel fiind cea dorită”, a afirmat șeful ICUTR Cluj.

 

Această lista cuprinde date cât mai complete ale pacienţilor astfel încât, în momentul identificării unui organ disponibil pentru recoltare în centrele speciale, medicii să poată verifica o primă compatibilitate cu potenţialii primitori din baza de date (grupa sanguină, sistem imunitar, greutate, patologii asociate insuficienţei renale, etc). Acestă listă cuprinde astăzi 3.300 de bolnavi care aşteaptă un rinichi salvator, iar ordinea în care vor fi supuşi operaţiei de transplant depinde exclusiv de gradul de compatibilitate cu organismul lor şi nu are nici o legătură cu nici un alt aspect de natură speculată în unele publicaţii”, a mai subliniat Lucan, citat de Agerpres.

 

Medicii au luat decizia finală, privind transplantul, pe baza analizelor, pentru a risca transplantarea unui organ incompatibil cu primitorul. ”Tot în presă au apărut nume ale unor pacienţi (copii care suferă de insuficienţă renală cronică) ce ar fi pierdut şansa primirii unui rinichi salvator în favoarea domnului Arşinel. Ţinem în mod special să precizăm din nou că nimeni nu poate lua locul nimănui în acest montagne-rousse al vieţii şi al morţii, decât în condiţiile descrise mai sus şi mai mult decât atât, numele pacienţilor menţionaţi nu apar pe lista de aşteptare a Institutului. Prin urmare, nefiind în baza noastră de date, nu-i putem ajuta”, a mai subliniat chirurgul acuzat.

 

Emanuel Ungureanu, cel care conduce Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie ”Claudia Safta”, a publicat în Știri de Cluj o scrisoare explozivă, cu titlul ”Domnule Arșinel, dacă aveați 70 de ani și nu erați un VIP, nu ați fi primit acel rinichi”, în care acuză rapiditatea cu care actorul a primit rinichiul, după numai 3 zile de luarea în evidențe. 

Comentarii Facebook