Miercuri 24 Aprilie

Lansare de carte eveniment: ”Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar” de Tiberiu Fărcaș


Editura clujeană Ecou Transilvan vă invită la lansarea volumului ”Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar”, publicat de cunoscutul jurnalist clujean Tiberiu Fărcaș.

Lansarea va avea loc în 21 decembrie 2019, ora 15.30,  timp de 15 minute, în intersecția din fața fostului hotel Continental, unde au fost uciși și răniți primii revoluționari anticomuniști clujeni.

Ea va continua de la ora 16.00 la Insomnia Café cu o prezentare a cărții și cu proiecția filmului ”Undeva în Est” (1991) al regizorului Nicolae Mărgineanu, cu Călin Nemeș în rol principal. 

La lansare vor vorbi istoricul Ottmar Trașcă, regizorul Lucian Tănase, profesorul de franceză Roland Szekely, ambii prieteni apropiați ai lui Călin Nemeș, Aurel Coltor, rănit la revoluție, președintele Asociației pentru Adevărul Revoluţiei Cluj, Răzvan Rotta, autorul fotografiilor Piața Libertății, Voichița Ciobanu Maiorescu, profesoara de limba română a lui Călin Nemeș și rudele actorului.

PozeRevolutia1989clujByRazvanRotta04.jpg

Foto (Răzvan Rotta): Călin Nemeș își ridică bluza în fața plutonului de militari 

Volumul reconstituie viața revoluționarului și actorului Călin Nemeș din mărturii, arhive, articole din presa vremii, interviuri cu prietenii apropiați, regizori, actori, muzicieni, dicționarul revoluției române. Are cinci capitole plus anexe cu documente oficiale cum ar fi sentința finală a Revoluției Clujene, rechizitoriul din Dosarul Revoluției care a debutat în 29 noiembrie, fotografii, poezii de Nemeș și dedicate acestuia de Nichita Stănescu de exemplu, amintiri și fotografii de arhivă inedite cu Călin Nemeș. De asemenea conține o cronologie a Revoluției.  Nu sunt ocolite nici aspecte controversate din viața lui Nemeș, momentul declanșării Revoluției clujene anticomuniste din Piața Libertății sau sinuciderea actorului.

Mi-ar plăcea să fie  mai ales de tineri, de fapt este destinată în special  lor, pentru că nu ar trebui să uităm niciodată acele evenimente. Ele ne-au redat libertatea de expresie iar Nemeș a fost inițiatorul lor”, spune autorul, Tiberiu Fărcaș.

Autorul cărții, Tiberiu Fărcaș, 49 de ani, este jurnalist freelancer la Clujulcultural.ro. Cu 24 de ani de experiență în presă, Tiberiu Fărcaș este autorul volumelor ”Colosul cu picioare de hârtie. O istorie scrisă și ilustrată a presei scrise. Cluj-Napoca 1989-2010” și coautor ”Cluj contra Cluj. Istoria derby -urilor dintre Universitatea Cluj și CFR 1907 Cluj”. De asemenea, este autor a mii de articole în diverse publicații și site -uri, dar și a unor studii despre istoria Clujului, în volumele ”Povești despre Cluj”.

Foto: Răzvan Rotta

Comentarii Facebook