Lamuriri in scandalul "admitere la Stiinte Politice": Nu vrem turism universitar


Conducerea Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) Cluj a anuntat ca a introdus sistemul de admitere "optiunea bate media" pentru a-i bloca pe candidatii cu medii mari, care se inscriu la multe facultati.

In total, 50 de candidati nemultumiti ca au picat desi aveau medii mari, nefiind distribuiti la taxa, au protestat luni dimineata in fata Facultatii.  

Prodecanul FSPAC Cluj, profesorul Levente Salat, le-a explicat nemultumitilor ca dupa redistribuire toti candidatii isi vor gasi loc, pentru ca sunt foarte multi tineri cu medii mari care si-au trecut la inscriere mai multe optiuni si care vor trebui sa aleaga.

"Am avut o discutie cu parintii si cu cei care au depus contestatii in cursul zilei de sambata, dar majoritatea celor care au venit in ziua respectiva s-au multumit cu recomandarea de depunere a unei cereri de redistribuire. Noi suntem o institutie serioasa, pe cat putem. Nu s-a facut nicio gafa pentru ca ar fi una fundamentala. Ei au inteles ca o modificare a regulamentului o completare de procedura in care s-a explicat cum se va proceda cu listele de asteptare, care este o chestie, un detaliu, la latitudinea facultatii. O procedura care nu priveste procesul in ansamblu de admitere. Ei au vazut aceasta modificare pe site, dar nu vizeaza regulamentul de admitere, care a fost stabilit cu sase luni in urma", a precizat Levente Salat.

Prodecanul Facultatii a explicat pentru Stiri de Cluj de ce s-a mers pe sistemul "optiunea bate media". "Facultatea noastra a optata pentru optiunea bate media acum multi ani pentru ca exista acest fenomen de turism universitar. Studentii cu medii mari si fara optiune clara se inscriu la foarte multe specializari ocupand locurile de acolo si apoi nu isi confima locul. Sau mai rau vin la facultate stau 2-3 luni, dupa care pleaca si iarasi lasa locul pierdut din punctul de vedere al locului bugetat. Noi suntem interesati sa avem studenti motivati pentru o specializare. S-a dovedit ca cei cu medii mai mici au fost mai fideli specialiatatii si rata de abandon scolar dupa in primul an a fost mai mica", a mai spus Levente Salat.

Sistemul "optiunea bate media" a fost folosit in fiecare an, dar pana acum Ministerul Educatiei permitea suplimentarea numarului de locuri cu taxa pentru a-i "multumi" pe toti candidatii. Noua Lege a Educatiei Nationale a modificat, insa, sistemul si facultatile au fost evaluate, stabilindu-se un numar exact de locuri care pot fi scoase la concurs.

"In cadrul reformei facute de minister s-a luat o decizie strategica de a evalua capacitatea de scolarizare si alocarea locurilor cu taxa in functie de rezultatele acestei evaluari facute de ARACIS. Am vazut ca sunt foarte multe facultati particulare care au multi studenti, dar care nu au conditii. Anul acesta pentru prima data, nu numai locurile de la buget au fost stabilite, ci si cele cu taxa. Cei care au optat pentru specializare au avut prioritatea optiunii, iar cei care nu au facut-o au ramas fara un loc. Cineva cu o medie mai slaba, dar cu optiunea 'la taxa' a intrat. In ansamblu, practic suntem ferm convinsi ca nicio persoana cu note mari nu va ramane pe dinafara. Din cauza acestui sistem, vine o persoana cu nota mare care se inscrie la cele cinci specializari si opteaza numai pentru una, dar in urma confirmarii locului va ramane la una singura si astfel se elibereaza patru locuri. Experienta anilor anteriori arata ca din locurile anuntate din primele liste procentul de confirmare a locurilor este de 30%", a mai spus Levente Salat.

Procesul de redistribuire a locurilor va continua pana in 31 iulie, iar listele finale de candidati vor fi facute publice in 5 august.

Prodecanul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) Cluj a mai precizat ca exista riscul sa nu fie ocupate toate locurile si ca va trebui sa fie organizata o noua sesiune de admitere in toamna.

 

Citeste si...

Admitere cu scandal la Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii Cluj: S-a intrat cu 6 si cei cu 9,5 au fost respinsi

Comentarii Facebook