La Institutul Inimii din Cluj, morții dispar de la ATI și sunt declarați morți pe secții. Oficial, la ATI nu moare nimeni


Pacienții de la Institutul Inimii pentru Boli Cardiovasculare din Cluj dispar, în acte, din secția de ATI cu 10 minute înainte de a muri, iar decesul este consemnat pe alte secții, fără ca mutarea să se facă efectiv.

Libertatea.ro a depistat șapte astfel de cazuri. Practica este folosită de multe spitale, iar scopul este de a face imposibilă evidențierea rolului infecțiilor nosocomiale în decese și îmbunătățirea situației.

Un astfel de caz este al unui bărbat de 69 de ani. În dimineața zilei în care trebuia să fie operat la Institutul Inimii pentru Boli Cardiovasculare ”Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, bărbatul, internat de 18 zile, a făcut un stop cardio-respirator în baia spitalului. A fost transferat la secția de anestezie și terapie intensivă (ATI), ca să fie resuscitat. Manevrele de resuscitare nu au reușit, iar bărbatul a decedat în secția de ATI. În fișa pacientului, din software-ul institutului, este notat ca loc al decesului o altă secție: cea de chirurgie cardiovasculară. Apare că Marian ar fi fost transferat acolo cu 10 minute înainte să moară.

Fișa consemnează transferurile pacientului prin secțiile spitalului, în felul următor:

Ora 7:30: Transfer la secția de ATI

Ora 8:05: Transfer la secția de chirurgie cardiovasculară

Ora 8:15: Decesul pacientului la secția de chirurgie cardiovasculară

Doar că acel ultim transfer nu a avut loc.

În calculatoarele Institutului Inimii mai apar ale 7 cazuri similare. Actele arată că mai mulți pacienți au fost transferați din secția de terapie intensivă, într-o altă secție a spitalului, cu puțin timp înainte să moară. În 7 din 11 cazuri documentate, mutarea a avut loc cu 10 minute înainte de deces. 

Dar niciunul dintre aceste transferuri nu se întâmplă fizic. În realitate, pacienții mor în secția de ATI. Este vorba de transferuri scriptice, realizate doar pe computer.

Un raport al Institutului Inimii din Cluj-Napoca, publicat pe site-ul acestuia, arată că în secția de ATI au avut loc 0 decese, în 2014, 2015 și 2016. Asta în condițiile în care, în întreaga lume, secțiile de terapie intensivă au cea mai mare rată de mortalitate, pentru că acolo ajung pacienții în starea cea mai gravă, scrie Libertatea.ro.

Florin Ioan Crișan, managerul Institutului Inimii, a explicat că, în realitate, majoritatea deceselor au loc în ATI, dar neraportarea lor ține de organizarea secțiilor de ATI. “Nu poți externa pacienți din secția de ATI și, implicit, ei trebuie să se întoacă din secția din care ți-au venit pacienții. Făcându-se externările din secțiile respective, evident că raportările deceselor se fac din secțiile în care se externează”, explică managerul.

Comentarii Facebook