La creșele de stat se intră mai greu decât la facultate. Clujeancă: „Au prioritate cei cu pile, dau un plic, dau o atenție”


La creșele de stat, concurența este foarte mare. În unele orașe sunt cinci copii pe un loc. Așa că nu e de mirare că sute de micuți rămân pe dinafară.

Dacă nu au bunici, părinții sunt forțați să apeleze la bone sau la unități private. Ministerul Dezvoltării anunță că a finanțat peste 100 de creșe, însă procesul este de durată.

În multe orașe din țară, părinții care nu se pot baza pe bunici trebuie să rezerve un loc la creșă pentru copil cu un an - poate chiar doi - înainte. Se fac liste de înscriere, iar criteriile de departajare ar trebui să fie clare. Doar că cererea e foarte mare.

Pe grupuri de părinți se discută despre faptul că au prioritate cei care au pile, dau un plic, dau o atenție. Nu mi se pare normal ca în anul 2021 să fim acolo unde am fost acum 30 de ani”, a spus o mamă, conform stirileprotv.ro

Sute de copii rămân pe dinafară în mai multe orașe

Pentru al doilea an consecutiv, copilul unei femei din comuna Florești, județul Cluj, nu a prins un loc la creșa publică. Doi copii au concurat pe un loc, mai mulți decât la unele facultăți.

E foarte greu, că nu îți permiți să dai 1.500 de lei pe lună. La anul la grădiniță, că face 3 ani, și nu știu ce m-oi face cu el până atunci”, spune o femeie.

Iar o mamă abia a revenit la lucru după 2 ani de concediu maternal și e nevoită să plătească din salariu 1.500 de lei pentru o creșă privată.

Nu avem o altă opțiune. Deși nu e cea mai bună opțiune, dar e singură pe care o avem.

În comuna Florești, din Cluj, administrația locală oferă compensații financiare copiilor respinși, dar suma e mică.

390 de lei per copil care vor fi plătiți în contul unei creșe private acreditate sau către bunicul care are grijă de copil”, a spus Bogdan Pivariu.

Și în Cluj-Napoca competiția e mare printre juniori. Aproape 400 de copii vor rămâne pe dinafară anul acesta, chiar și după ce prin ordin de ministru s-a mărit capacitatea creșelor la nivelul asemănător celui de dinainte de pandemie.

Ar fi foarte bine dacă și primăriile din preajma Clujului ar face măcar fiecare câte o creșă, pentru că ar diminua presiunea de pe oraș”, a spus și Emil Boc.

În Târgu-Mureș au fost depuse peste 800 de dosare, cu mult peste capacitatea creșelor de stat.

Primăria are în administrare șase creșe, cu un număr total de 337 de locuri”.

Iar la Constanța, doar 300 de copii din cei 566 care au depus dosar au primit loc. Ministerul Dezvoltării a anunță finanțarea a peste 100 de creșe la nivel național, însă până atunci părinți trebuie să se descurce cum pot.


Comentarii Facebook